Політична реформа в Україні назріла... Система влади, що склалася нині, є головним гальмом ефективного соціально-економічного розвитку, причиною політичної кризи, духовного занепаду. З такої одностайної констатації фактів виходять чільники опозиційних політичних сил, представлених у парламенті, які підписали Меморандум щодо політичної реформи. Особи, котрі підписалися під документом, — лідери «Нашої України», БЮТу, СПУ, КПУ: Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко — на прес-конференції у приміщенні ВР пояснили, що вони виходять із необхідності «повернути реформу політичної системи в публічне, законне русло».
Конкретним механізмом для втілення цього задуму вони вважають ухвалене ними ще й адресне звернення до глави держави Леоніда Кучми погодитися на проведення загальнонаціональної дискусії у формі теледебатів з обговорення запропонованої Президентом політичної реформи. Дискутувати вони готові вже в першій половині травня цього року, але за умови участі Президента, Голови ВР, Прем`єр-міністра та керівників усіх фракцій парламенту.
Про що саме у телеефірі казатимуть опонентам власне опозиціонери, неважко здогадатися з самого меморандуму. «Внесені Президентом України Л. Кучмою для обговорення пропозиції щодо змін до Конституції своїм змістом не відповідають інтересам суспільства, ведуть до абсолютизації влади Президента, ліквідації парламентаризму, паростків незалежності судів, дублювання структур та функцій гілок влади, знищують самоврядування», — вказується в документі.
У разі відмови від теледебатів, як наголосили лідери «четвірки», «так зване всенародне обговорення» політичної реформи «перетворюється на ганебний фарс, який розігрують місцеві органи виконавчої влади, дискредитуючи ваші (тобто Президента. — А. Б.) пропозиції бездушним і фальшивим одобрямсом».
На прохання журналістів опозиціонери поділилися ще ближчими планами. Оскільки очолювані ними сили в парламенті ставляться до запропонованої програми уряду як до політичного, а не економічного документа, то й відповідно голосуватимуть — залежно від того, як політичні опоненти проголосують за закон про вибори до ВР на пропорційній основі.