Учора в парламенті Президент України Леонід Кучма відповідно до статті 106 Конституції України виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2002 році. У сесійній залі також були присутні всі члени уряду на чолі з Прем’єр-міністром України, голова НБУ, керівники силових структур, місцевих органів влади, дипломатичний корпус.
Виступаючи перед народними депутатами, глава держави підкреслив, що цього року виголошує своє послання перед якісно новим складом парламенту, який утворив парламентську більшість, коаліційний уряд і взяв на себе відповідальність за стан справ у державі. Послання Президента складається з двох розділів — «Суспільно-політичний розвиток країни, стратегія політичної реформи» і «Підсумки соціально-економічного розвитку України у 2002 році та завдання на 2003 рік». Тематичні доповіді президентського послання присвячені пріоритетам технологічного розвитку України, технічній політиці в аграрному секторі, демографічній ситуації, вступу України до СОТ, євроатлантичній інтеграції нашої держави та адаптації вітчизняного законодавства до законодавства Європейського союзу.
У своєму виступі з парламентської трибуни Леонід Кучма приділив значну увагу політичній реформі. Він наголосив, що відповідні зміни та доповнення до Конституції потрібно внести до кінця 2004 року. Глава держави запропонував провести «круглий стіл» з його участю та з участю різних політичних сил, а також зробити експертизу зініційованих ним законопроектів у Венеціанській комісії, ПАРЄ та інших авторитетних міжнародних організаціях.
Л. Кучма відзначив, що обговорення його пропозицій з політичної реформи засвідчило наявність близьких позицій різних політичних сил з головних питань. Президент іще раз докладно аргументував свою пропозицію, яка спричиняє найбільше дискусій, — запровадження двопалатного парламенту.
Л. Кучма не виключив можливості переходу до двопалатного парламенту після проведення у 2006—2010 роках адміністративно-територіальної реформи. Глава держави звернувся до всіх політичних сил із закликом активізувати діалог. Щоб після наступних президентських виборів реалізувати формулу: «новообраний Президент — нова політична система».
Л. Кучма також відреагував на підписання лідерами чотирьох опозиційних фракцій у парламенті — комуністів, соціалістів, БЮТ і «Наша Україна» — спільного меморандуму. Глава держави сказав, що, попри всі суперечності, його приємно вразив конструктивний підхід до запропонованих змін, а також те, що в меморандумі фактично підтримано пропозиції Президента.
Характеризуючи економічне становище у країні, Леонід Кучма відзначив, що минулого року збереглася започаткована у другому півріччі 1999 року тенденція до економічного зростання. Упродовж 2000—2002 років ВВП зріс на 20,9%, обсяги промислового виробництва — на 38,4%.
Насамкінець Президент України Леонід Кучма запевнив, що зі свого боку робитиме все, щоб вибори нового глави держави, які мають відбутися трохи більш як за півтора року, пройшли на демократичній основі, у повній відповідності з чинним законодавством. «Пройшовши надзвичайно складний шлях економічних, соціальних та політичних перетворень, наробивши багато помилок, ми збагатилися досвідом, який мусить стати основою для подальшого поступу», — наголосив Президент України..