Перевірки дотримання законності під час здійснення вітчизняними зернотрейдерами експорту зернових, проведені прокуратурою Донецької області, виявили злочинні схеми обороту зерна на внутрішньому ринку з подальшою його реалізацією за кордон. Про це повідомила начальник відділу нагляду за дотриманням і застосуванням законів прокуратури області Наталя Марчук. Лише за фактами створення суб’єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконних операцій із зерном, які завдали значних матеріальних збитків державі, прокуратура області порушила п’ять кримінальних справ.
— Приміром, одне із ЗАТ під час придбання великих партій зерна у постачальників сформувало податковий кредит на суму більш як мільйон гривень, — розповідає Наталя Марчук. — Водночас перевірка засвідчила, що більшість комерційних фірм—постачальників зерна цьому підприємству мають ознаки «фіктивних», тобто зареєстровані на підставних осіб. З’ясувалося, що у ПП «Форум, ПП «Індустріальна компанія», ПП «УкрДонецьктехнобуд» і директори, й фундатори жодного стосунку до цих підприємств не мають. Один із них помер, другого через його тяжкий матеріальний стан змусили на документах поставити свій підпис за невелику суму, третього взагалі не знайшли на місці реєстрації. За попередніми даними, загальний обсяг операцій, здійснених фіктивними суб’єктами господарювання із зерном, перевищив мільйон гривень.
У прокуратурі гадають, що такі оборудки мають дві мети: приховати справжні джерела придбання й ухилитися від сплати податків, незаконно отримати бюджетне відшкодування податку на додану вартість. Тому до перевірок на ринку зерна підключено також податкову службу області. А для встановлення фактів штучного заниження справжньої вартості експортованого зерна шляхом маніпуляцій з його вартістю і якістю правоохоронні органи мають намір звернутися до колег із-за кордону.
Під знаком запитання і цифра отриманого торік в області врожаю зернових. З’ясувалося, бажання підправити статистику виникло у керівників господарств Костянтинівського, Великоновоселківського, Волноваського, Першотравневого, Краснолиманського, Красноармійського районів.
— Факти фальсифікації даних щодо валового збору зерна, на жаль, непоодинокі, продовжує начальник відділу прокуратури області. — За результатами перевірок порушено кримінальні справи стосовно керівників сільгосппідприємств за фактами внесення в державну статистичну звітність умисно неправдивих відомостей про кількість зібраного підприємствами 2002 року врожаю зернових, унаслідок чого вал виявився завищеним більш як на 500 тонн.
Не залишилися поза увагою прокурорів і питання законності витрачання бюджетних коштів на виконання державної програми селекції в рослинництві. У Тельманівському районі встановлено факти незаконного отримання посадовими особами СТОВ «Україна» шляхом підробки відповідних документів бюджетних коштів на суму більш як 50 тисяч гривень на придбання елітного насіння. Прокурор району за цим фактом порушив кримінальну справу за ознаками злочину, а вироком суду відповідальних посадових осіб визнано винними за всіма статтями пред’явленого обвинувачення.
За результатами прокурорських перевірок, загальна сума незаконно відшкодованих бюджетних коштів становила понад 200 тисяч гривень. За вказаним фактом порушено кримінальні справи, заявлено позови про стягнення незаконно отриманих бюджетних коштів, поставлено питання про відповідальність винних посадових осіб територіальних управлінь сільського господарства.
За словами Наталі Марчук, встановлено також факти крадіжок зерна: прокурор Великоновоселківського району, приміром, порушив кримінальну справу стосовно директора одного з підприємств, який, зловживаючи службовим становищем, привласнив частину зібраного господарством зерна озимої пшениці в кількості 457 тонн. А загалом за результатами перевірок органів прокуратури Донецької області лише в цьому році порушено 16 кримінальних справ, пов’язаних із здійсненням суб’єктами господарювання операцій із зерном урожаю 2002 року. До суду передано кримінальні справи згаданої категорії стосовно п’яти керівників сільгосппідприємств.
 
Донецька область.