Після сходження снігу і підсихання торішної трави на Волині, як і по всій Україні, почастішали випадки підпалу рештків рослин у заплавах річок, біля озер та лісів.
Днями поблизу села Перешпа Шацького району вогонь охопив 40 гектарів болота і набрав такої сили, що димом затягнуло деякі прикордонні райони Польщі та Білорусі. Польські прикордонники повідомили про це своє командування у Варшаві, а те — Міністерство надзвичайних ситуацій у Києві.
На гасіння пожежі, що могла лісами перекинутися до сусідньої країни, були готові виїхати 40 пожежних автомобілів і більш як тисяча людей. Але підняті по тривозі лісівники об’єднання «Волиньліс» зуміли спочатку локалізувати її, а потім і спинити вогонь.
Випалювання сухої трави розпочалося і в Любомльському, Камінь-Каширському, Луцькому, Ківерцівському, Городоцькому та інших районах області.
То чи справді спалювання дає користь природі?
Відповідь науковців і практиків лісового та мисливського господарства однозначна: «Ні!». Рештки трави не перетворяться з часом на родючий гумус, як це було у разі їх природного перегнивання, а перейдуть у мінеральний стан — лужний попіл. З точки зору живлення росли він менш цінний, ніж гумус.
Крім того, як і за будь-якого згоряння, утворються речовини, що спричиняють онкологічні хвороби, тож за їх надлишку дим стає небезпечним для здоров’я. Концентрація забруднюючих атмосферу речовин може перевищувати гранично допустимі рівні у сотні разів.
Залишки торішньої трави — частина екосистем, і знищення їх перетворює заплави річок, прибережні смуги озер, болота на мертву пустелю. Тут не селитимуться дикі тварини, оскільки для них нема захисних умов.
У квітні дикі качки, куріпки та кулики вже мостять гнізда та відкладають яйця, а також є перші зайчата. Вогонь як правило знищує і кладки яєць птахів, і дрібних тварин...
Сільгоспспали призводять до того, що випалюється насіння і коріння багатьох цінних трав. Унаслідок цього луги та низькі місця починають заростати жорсткою і менш цінною осокою. А це означає, що якість сінокосів різко погіршується.
Випалювання сухої трави, як показує статистика, є причиною третини лісових пожеж...