Про долю парку Соборності в Чигирині на названих нашим власкором у Черкаській області Лідією Титаренко парламентських слуханнях нагадав саме Іван Заєць — нині перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Він і відгукнувся на пропозиції нашої редакції відновити парк і посадити Алею послів. Мало того, надаючи важливості цієї справи в утвердженні державності та екологічного виховання громадян, Іван Олександрович звернувся по підтримку до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

У своєму листі главі уряду Іван Заєць наголосив:

«Створення парку Соборності є елементом проекту з відбудови столиці гетьманьскої держави, зокрема, резиденції Богдана Хмельницького та інших гетьманів. У парку має бути Алея послів тих країн, які були акредитовані при тодішній українській державі...»

Але «там, — ідеться в листі, — де були посаджені дерева, нині бачимо лише траву, знищено і паркові стежки. Створюється таке враження, що хтось готує цю ділянку для використання в інших цілях. Цей сумний приклад промовисто свідчить про байдуже ставлення влади Черкаської області до святих речей, до охорони довкілля... Що сьогодні можна сказати тим дітям, які брали участь у закладанні парку? Що в когось із представників влади не вистачило відповідальності організувати догляд за деревами? Адже діти саджали дерева і сподівалися, що приходитимуть у цей парк упродовж усього життя і радітимуть своїй роботі. Такі заходи є важливим виховним елементом, важливим виявом ставлення до історії нашої держави, такої дуже чутливої і потрібної справи, як екологія. Це за доброго ставлення влади. А за байдужого — навпаки».

Іван Заєць попросив Прем’єр-міністра дати відповідні доручення з відновлення в Чигирині парку Соборності України і запросив його особисто взяти участь у цій акції або членів уряду, що було б свідченням прихильності влади до славетної історії нашого народу.

На час опублікування цього матеріалу Іван Олександрович ще не отримав відповіді з Кабміну. Ми, журналісти «Голосу України», нагадуємо про нашу ініціативу та намір, сподіваємося на підтримку Прем’єр-міністра Віктора Януковича. .

Будемо раді зустрітися з урядовцями і представниками місцевої черкаської влади, усіма патріотично налаштованими громадянами на зеленій толоці у Чигирині 17—18 квітня. Іван Заєць обіцяє неодмінно бути там і «прихопити» з собою кількох народних депутатів України.

Отже, саду Соборності України й Алеї послів у Чигирині бути!