На навколопридністровському політичному полі з’явився ще один гравець — НАТО. Заступник держсекретаря альянсу Гюнтер Алтенбург після зустрічі з президентом Молдови Володимиром Вороніним заявив, що альянс допоможе Кишиневу розв’язати придністровську проблему і встановити контроль над придністровською ділянкою молдовсько-українського кордону.

Молдовський президент, який не зумів вибудувати переговори з Тирасполем у потрібному Кишиневу руслі, намагався замінити пряник на батіг, вважаючи такий підхід результативнішим. Молдова запровадила нові митні печатки, позбавивши права користування ними Придністровський регіон. Молдовська влада сподівалася перекрити в такій спосіб регіональний експорт і зробити Тирасполь постпуливішим на політичних переговорах. Але той самий шматочок молдовсько-українського кордону, про який згадав пан Алтенбург і який контролюють придністровські структури, зробив економічну блокаду регіону неможливою. Тому взяти цю ділянку під свій контроль стало для Кишинева завданням номер один.

Володимир Воронін розраховував на підтримку Леоніда Кучми, вважаючи, що Україна пустить на свою територію молдовських митників і прикордонників, створивши спільні пости, через які жодна придністровська «миша» не проскочила б. Коли сподівання закрити кордони за периметром за допомогою Києва виявилися марними, молдовський президент звернувся по допомогу спочатку до президента Росії, потім до ОБСЄ, керівництва Євросоюзу, Джорджа Буша і тепер — до НАТО.

На думку відомого молдовського політолога Оазу Нантоя, ЄС та НАТО не терпітимуть біля своїх кордонів (через чотири роки, після вступу Румунії до ЄС, ці кордони наблизяться до Молдови) вогнище напруженості. Позитивно те, вважає він, що НАТО гарантує контроль на придністровській ділянці молдовсько-українського кордону. А щодо тираспольських лідерів, то, на думку оглядача, в найближчому майбутньому на них чинитимуть тиск.

Заступник міністра безпеки Придністров’я, член об’єднаної контрольної комісії, яка наглядає за ситуацією у зоні колишніх бойових дій на Дністрі, Олег Гудимо вважає: головний інтерес НАТО в цьому регіоні — витіснити з нього Росію. Кишинів, мовляв, хотів би змінити формат діючої тут миротворчої місії, замінивши російські «блакитні каски» на міжнародні. На думку Гудимо, ними можуть стати натовські солдати. Якщо ситуація розвиватиметься саме так, то «цілком можливі зіткнення, бо в регіоні довіряють лише російським та українським військовикам».

 

Кишинів.