«Від усезагального плачу і стогону треба перейти до організації ефективної роботи. І тоді ми обов’язково матимемо позитивні результати». Такий висновок зробив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час перебування минулої суботи на Одещині. Він послався на досвід Іллічівська, мешканці якого того дня святкували 30-річчя свого міста. В урочистостях з цієї нагоди й узяв участь Голова Верховної Ради. Втім спочатку Володимир Литвин разом з головою Одеської облради Володимиром Новацьким та головою облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким побував на деяких сільськогосподарських і промислових об’єктах регіону.

Відвідини полів Одеського селекційно-генетичного інституту та ЗСАТ «Авангард» Овідіопольського району засвідчили повчальну істину: в нас є чудові сорти зернових культур, здатні давати 60—80 центнерів і навіть вищі врожаї, — справа за належною організацію праці та додержанням передових технологій. І якщо сьогодні доводиться пересівати де третину, а де й половину озимини, то це недоробки і помилка аграріїв, результат фінансової скрути в АПК.

— Щоб уникнути таких катаклізмів, — зазначив Володимир Литвин, — треба напрацювати ефективну систему кредитування села, до чого докладає зусиль і парламент. Та чимало можна зробити й на місцях. Радує, зокрема, те, як організували весняні польові роботи на Одещині.

Високий рівень технологій виноградарства й виробництва міцних напоїв продемонстрували гостям у цехах ЗАТ «Украгро» — відділенні Одеського коньячного заводу в селищі Великодолинське. Саме завдяки розвиткові власної сировинної бази завод останніми роками здобув на міжнародних виставках понад три десятки медалей.

В Іллічівському морському торговому порту Володимир Литвин ознайомився з роботою терміналів та зернового комплексу, з перспективами розвитку гавані. Тут за участі начальника порту Анатолія Єрьоменка, фахівців підприємства, народних депутатів України відбулася розмова про необхідність прискорення прийняття закону «Про порти», оскільки за його відсутності чиновники нерідко вставляють палиці в колеса, гальмують розвиток вантажоперевезень, модернізацію виробництв.

Голова Верховної Ради взяв участь у подіях, приурочених ювілею Іллічівська. Під час мітингу на площі перед Українською гімназією № 1, де відкривали барельєф Тарасові Шевченку, Голова Верховної Ради України, зокрема, сказав:

— Ми бачили чимало пам’ятників, що з ентузіазмом споруджувалися і з таким само ентузіазмом демонтувалися. Та є в нас, як і в кожного народу, нетлінні, непідвладні часові цінності і святині. Цей пам’ятник Кобзареві, переконаний, споруджено на віки. Адже Тарас Шевченко віддав себе Україні до останку. І нам треба жити для України, будуючи в ній для себе щасливе і заможне життя. У нас стачить талантів, здатних забезпечити поступ України до розвинутих, цивілізованих суспільств. Багато бачу я їх і у вашому Іллічівську, який приємно вражає вже своїм зовнішнім виглядом.

Не було б, певно, ошатного зовнішнього вигляду, якби міськрада на чолі з Валерієм Хмельнюком повсякчас не дбала про розвиток усіх сфер. За роки незалежності країни виробничий потенціал міста зріс у десять разів! Тут щороку вводять у дію кілька нових підприємств, залучають десятки мільйонів доларів іноземних інвестицій. Голова Верховної Ради ознайомився, зокрема, з поки що єдиним у нашій країні підприємством з виробництва високоякісних крабових паличок — ТОВ «Аквавіт». А також узяв участь у відкритті гіпермаркету загальною площею 5 тисяч квадратних метрів, на 120 робочих місць, що його спорудила компанія «Таврія-В».

Заключною подією перебування Голови Верховної Ради на Одещині стала його участь у велелюдній церемонії святкування 30-річчя Іллічівська на площі Праці. Володимир Литвин багатьом з людей, які зробили вагомий внесок у розбудову міста, вручив високі державні нагороди, знаки про присвоєння почесних звань України, почесні грамоти та грамоти Верховної Ради.

 

Одеська область.