Два роки тому, навесні, з ініціативи редакції «Голосу України» в колишній гетьманській столиці, славному Чигирині, з’явився незвичайний сад.
Карпатська смерічка, подільська липа, черкаська калина, придесенська берізка, київський каштан та інші породи дерев і кущів прикрасили колишній пустир над річкою Тясмин. Зелені «представники» всіх областей України, висаджені в історичній частині міста, символізували неподільність і єдність усіх земель нашої держави. В центрі саду Соборності учасники акції, присвяченої 10-й річниці незалежності України, сформували із 600 ялинок вічнозелений тризуб. До речі, ідея «живого» Державного герба у козацькій столиці належала тодішньому Прем’єр-міністру України Віктору Ющенку, котрий гаряче підтримав ініціативу газети і багато зробив, щоб «зелений» захід відбувся. Активно працювали на ньому чигиринці, черкащани, кияни на чолі з тодішнім «екологічним» міністром Іваном Зайцем. Багато було молоді та школярів.
Однак, як це нерідко буває, після урочистостей про об’єкт загальноукраїнської уваги господарі забули. Може, й тому, що невдовзі раптово не стало одного з активних організаторів закладання саду заступника голови райдержадміністрації, молодої, енергійної людини Василя Чайки. Разом з автором цих рядків він планував продовжити впорядкування території над Тясмином, сформувати сад у вигляді географічної карти України. Щоб діти, які приїздять на екскурсію до Чигирина, могли прочитати «мову дерев», побачити, яка велика і мальовнича наша Україна. Куточок жасмину і туй — то Крим, троянд — Донеччина, пахучих акацій —Одещина, райських яблунь — Закарпаття... А ще планували прикрасити сад малими архітектурними формами, характерними для різних земель України...
Два останні спекотні літа наробили багато шкоди на алеях саду. Розрісся лиш ушир і вгору ялинковий тризуб, якого добре видно з Богданової гори. А чимало молоденьких деревець через тривалу засуху загинули. Про це і, зокрема, про байдужість чигиринської міської влади до саду Соборності України йшлося 13 січня ц. р. на парламентських слуханнях про дотримання вимог природного законодавства.
Щоб відновити насадження обабіч колишньої резиденції великого гетьмана Богдана Хмельницького, редакція нашої газети планує провести в Чигирині 17—18 квітня «зелену» толоку. Сподіваємося, нас підтримають черкащани, місцеві депутати, журналісти — всі небайдужі до рідної історії і природи люди.
Чекатимемо представників з усіх куточків України, а також з іноземних дипломатичних місій. Адже ще одна ідея «Голосу України» — посадити в першій історичній столиці нашої держави Алею послів (за часів Богдана Хмельницького їх було тут чотирнадцять) — залишається в силі.