Щорічне послання глави держави до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України та програма діяльності уряду Віктора Януковича — особливість нинішнього пленарного тижня ВР. Про це на засіданні погоджувальної ради керівників парламентських комітетів, фракцій і груп сказав Голова ВР В. Литвин. Леоніда Кучму парламентарії заслухають у вівторок, а програму уряду — у середу. Щоб у четвер визначитися голосуванням. Володимир Литвин висловив сподівання, що урядову програму буде прийнято, аби, як було сказано, уряд міг спокійно працювати.
Цього сесійного тижня — два парламентські слухання. У понеділок — «17-та річниця Чорнобильської катастрофи: досвід подолання», а в середу — «Регіональна політики та місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти». До речі, у четвер народні депутати мають визначитися з кількома постановами про проведення низки днів уряду і парламентських слухань. Питання актуальні — виконання заходів, спрямованих на вступ країни до СОТ, законодавче врегулювання державної політики з прав українців, які були вислані з Лемківщини, Підляшшя тощо. Однак, як зауважив з цього приводу глава парламенту, на цій сесії фактично вичерпано можливості для збільшення парламентських слухань. На що народний депутат Валентин Матвєєв запропонував вихід: не нехтувати таким методом, як комітетські слухання, тим паче що для цього є можливості. Загалом, як наголошувалося на засіданні, парламентаріям належить розглянути питання, що охоплюють більш як 110 законопроектів.
46 запропоновано включити до порядку денного сесії (до речі, окрім загальновідомих актуальних питань, як, скажімо, інформація Генерального прокурора С. Піскуна та голови тимчасової слідчої комісії Г. Омельченка про хід розслідування обставин убивства журналістів Г. Гонгадзе і І. Александрова, тут знаходимо, так би мовити, екзотичні документи — два законопроекти про підготовку фахівців перукарського мистецтва і декоративної косметології, запропоновані М. Поплавським). У вівторок передбачено розглянути кілька законопроектів, які регулюють діяльність в аграрному секторі, а також два документи про захист персональних даних.
У четвер народні депутати прийматимуть рішення з обговорюваних раніше питань і серед найактуальніших — для багатомільйонної армії водіїв транспортних засобів — законопроект, який передбачає не лише зміну системи штрафування, а й їх істотне збільшення. У разі позитивного голосування за інший документ — пенсіонери Збройних Сил, МВС матимуть змогу отримувати пенсії через банківські установи. Не менш актуальні законопроекти можуть бути прийняті цього дня і для багатотисячної армії тих, хто звільнився з місць позбавлення волі.
На цьому тижні парламент має заслухати і звіт Уповноваженого ВР з прав людини, щоб в установлений термін визначитися з новим претендентом на цю посаду. Окрім того, на засіданні погоджувальної ради дійшли єдиної думки про потребу внесення змін до календарного плану нинішньої сесії. Запропоновано два тижні підряд працювати в пленарному режимі з 12 травня і в такому самому режимі працювати 7—11 липня, щоб саме 11 липня закрити нинішню сесію. Але остаточне рішення, зрозуміло, за парламентом.