Золотого правила економії — якісний товар якнайдешевше — дотримується більшість громадян. Щоправда, слово «якісний» зазвичай випускається. А бабусі, які виставляють свій товар просто неба на узбіччі доріг, шокують іноземців, однак не дивують нашого брата.
Пік стихійної торгівлі на трасі припадає на вихідні і передсвяткові дні. Саме тоді мешканці обласних центрів виїжджають за місто, частенько скуповуючи дорогою дешеві продукти.
— Особливо це актуально для Київщини, — каже мій співрозмовник — начальник відділу ветеринарної міліції та карантинних заходів ГУ МВС України в Київській області майор міліції Микола Скок. — Ми спонукаємо селян утворювати законні ринки, де діяли б лабораторії ветсанекспертизи тощо. Фіксуємо чимало порушень і на базарах.
Так, нещодавно на одному із ринків Білої Церкви одне птахівниче господарство торгувало тушками курей, що мали б іти на утилізацію. Покупців спокушала надзвичайно низька ціна — дві гривні за кілограм. Але вже з першого погляду було видно — птах палий, до того ж непотрошений і незнекровлений. Лабораторний аналіз підтвердив наявність у м’ясі збудника інфекційних захворювань. А під час перевірки птахоферми з’ясувалося, що на забійному пункті панує антисанітарія. До речі, на тому ж ринку продавали кров домашніх тварин. А це поживне середовище для збудників інфекційних хвороб.
— Що очікує на таких порушників законодавства?
— Виробники несуть адміністративну відповідальність разом з продавцями. А якщо товар потрапив до столу і зафіксовано отруєння, проти винуватців порушують кримінальну справу.