Нова норма: Верховна Рада України ухвалила новий Цивільний кодекс України (далі — ЦК).
Це означає: у новому ЦК так регламентовано особисті немайнові права фізичної особи, що це дає їй можливість досить вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у приватному житті.
Серед особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи, передбачено, зокрема, традиційні права на: життя; охорону здоров’я; свободу; особисту недоторканність; донорство; сім’ю тощо.
Охороняючи право особи на життя, новий ЦК надає їй право захищати своє життя і здоров’я, а також життя та здоров’я іншої особи від протиправних посягань будь-якими засобами, не забороненими законом.
Разом з тим уперше в законі відображено положення, згідно з яким забороняється задовольняти прохання фізичної особи про припинення її життя. Врегульовано також і питання стерилізації особи та штучного переривання вагітності. Перше може відбутися лише за бажанням повнолітньої фізичної особи (або за згодою опікуна, якщо особа недієздатна). А друге здійснюється за бажанням жінки, якщо вагітність не перевищує 12 тижнів, і лише за певних, передбачених законодавством, обставин це допускається у більші строки — аж до 28 тижнів.
Цікаво, що, закріплюючи за громадянами право на медичну допомогу, ЦК також надає повнолітній дієздатній особі, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, право відмовитися від лікування. А тим, хто досяг 14-річного віку і потребує медичної допомоги, — право на вибір лікаря та вибір методів лікування. Новий закон закріпив наявний на сьогодні стан речей стосовно відвідування хворих — фізична особа, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров’я, одержала законне право на допуск до неї інших медичних працівників (крім тих, хто здійснює її лікування у цьому закладі), членів сім’ї, нотаріуса, адвоката. Передбачено і право повнолітньої особи на достовірну та, наголошуємо, повну інформацію про стан її здоров’я, зокрема на ознайомлення з відповідними медичними документами.
Новий ЦК також надав нам право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз, а також про відомості, одержані внаслідок медобстеження. Законом заборонено вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування фізичної особи.
Однозначно новий кодекс регламентував і дискутовану в суспільстві проблему донорства не лише крові чи її компонентів — окрім неї, повнолітня дієздатна особа може бути донором і власних органів та інших анатомічних матеріалів чи репродуктивних клітин.
Серед особистих немайнових прав фізичної особи кодекс регламентує передбачені Конституцією права: на ім’я і його зміну та використання; на особисте життя та його таємницю; місце проживання; недоторканність житла, вибір роду занять, свободу пересування. Причім передбачено додаткові гарантії збереження доброго імені... затриманої особи, яку підозрюють у вчиненні злочину, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення. Її ім’я може бути обнародуване лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення.
За тією само логікою можуть бути розголошені обставини особистого життя фізичної особи іншими особами — лише за умови, що вони містять ознаки правопорушення і це підтверджено судом.
Закріплюючи норму про свободу пересування, ЦК дозволяє особі по досягненні нею 14-річного віку вільно самостійно пересуватися територією України і відповідно вибирати місце перебування, а з 16-літнього віку — самостійно виїздити за межі нашої держави.
Звертаємо увагу: ці та інші особисті немайнові права фізичної особи забезпечуються передбаченими ЦК цивільно-правовими засобами й іншими правовими засобами — адміністративно-правовими, кримінальними, конституційними, процесуальними тощо.
Для довідки: новий ЦК парламент ухвалив 16 січня 2003 року, він набирає чинності з 1 січня 2004 року. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 12 та 13 березня ц. р.