Такий лейтмотив слухання з обговорення ініційованої Леонідом Кучмою конституційної реформи у Верховній Раді Криму, куди, крім її представників, запросили депутатів різних рівнів, членів національних громад, громадських діячів і студентів.
Спільним знаменником думок і пропозицій прибічників і противників зміни політичної системи країни, зрештою, стало визнання її необхідності, як і створення двопалатного парламенту для ширшого представлення в ньому інтересів регіонів. Загал критикував непродуманість багатьох змін у Конституції, наголошував на потребі грунтовно доопрацювати їх і зважуватися на новації лише за умови врахування думок спеціалістів, та й то після серйозного аналізу наслідків політичної перебудови.
Хоча позиції учасників слухань часто були полярні, у прийнятих за підсумками обговорення загальних рекомендаціях традиційно записали: «Основні положення реформи схвалюємо». За результатами соціологічних опитувань, мало не половина кримчан про президентську ініціативу «має лише приблизне уявлення, або ще не знає нічого», а за статистикою місцевого уряду, її вже встигли обговорити «в 600 трудових колективах, 30 місцевих радах і на 170 зібраннях громадян». Як запевнили чиновники, «майже всі активісти цих зібрань реформу підтримують одностайно!».
 
Крим.