Власне, перша відбувається щороку й щороку декоратори прикрашають вітрини магазинів, прагнучи створити великодній настрій своїм співвітчизникам: до Великодня лишилося два тижні. А ось стосовно події другої, то вона, без перебільшення, увійде в історію сучасної Угорщини такою, що остаточно закріпить її статус як економічно розвиненої європейської держави. Наступної суботи тут відбудеться референдум про приєднання до Європейського союзу. З Будапешту передає наш спеціальний кореспондент Наталія ФІЛІПЧУК.

До цієї події держава йшла 11 років. На початку 1992-го Угорщина першою з колишніх соцкраїн заявила про намір приєднатися до ЄС. Тепер від референдуму її віддаляє три дні. 12 квітня в країні відкриється 11 тисяч дільниць. Рекламні постери «Місце Угорщини в європейській спільноті», а також майже цілодобова реклама по радіо й телебаченню коштували державі мільярди форинтів. Але гроші витрачено недаремно. Як свідчать результати соціологічних опитувань, понад 80 відсотків тих, хто має право голосу, планують прийти на дільниці. З них майже 70 відсотків — щоб відповісти «так» на запитання: «Чи згодні ви з тим, що Угорщина повинна стати членом ЄС?». Цей показник щодня збільшується, він поки що найвищий серед країн—кандидатів на вступ до Євросоюзу. Тож не дивно, що ані в уряді, ані в парламенті сумнівів щодо результатів голосування немає. Попередні дані заплановано оприлюднити вже в суботу опівночі, остаточні — 15 квітня. А наступного понеділка парламент Угорщини збереться на засідання, щоб законодавчо закріпити результати референдуму й уповноважити прем’єр-міністра Петера Меддєші підписати 16 квітня в Афінах відповідний договір з Європейським союзом. Ще кілька тижнів тому прем’єр запропонував, щоб разом з ним до Афін поїхали всі його попередники — чотири колишні глави урядів. Президент Ференц Мадл також запросив до Афін екс-президента Арпада Генца. Можливо, до Греції поїдуть і колишні міністри закордонних справ. У такий спосіб нинішнє керівництво держави хоче підкреслити: вступ Угорщини до ЄС — це результат довгої копіткої роботи всіх урядів, які вели країну до Європи після ери комунізму.

Проте неправильно було б не згадати і про ті 12 відсотків, що згідно з результатами опитувань виступають проти приєднання Угорщини до ЄС. Цей показник залишається сталим. «Негативісти» висувають такі аргументи: по-перше, відтепер в Угорщині господарюватиме Брюссель; по-друге, євроінтеграція може призвести до банкрутства малих і середніх підприємств. Власне, у Будапешті не приховують, що це справді реальні наслідки. Так, минулої п’ятниці екс-прем’єр Віктор Орбан, виступаючи на з’їзді фермерів, попередив: протягом двох років після вступу Угорщини до ЄС можуть збанкрутіти 10 тисяч (з 17 тисяч) сімейних фермерських господарств. Проте, схоже, фермери все-таки бачать свій зиск. Як свідчать ті самі соціологи, і серед сільгоспвиробників більшість планує сказати на референдумі «так».

Серед тих, хто визначатиме майбутнє країни, буде й наша співвітчизниця, а нині громадянка Угорщини Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури. «Я дуже хочу, щоб ми були в Європі. Я вірю, що Угорщина проголосує за це. У неї немає іншого виходу. Вона повертається туди фізично, а духовно завжди була там. Але я голосуватиму ще й з іншої причини. Колись я особисто зустрічалася з міністром закордонних справ Польщі паном Геремеком, і він сказав, що Польща піде в ЄС і буде тягти за собою Україну, хоче вона того чи не хоче. І я вірю, що Угорщина, Польща і всі нові члени ЄС потягнуть за собою Україну, бо Україна теж європейська держава. Тож, голосуючи за європейське майбутнє Угорщини, я голосуватиму й за європейське майбутнє України».