11 квітня завершується ІV Всеукраїнська конференція «Модель ООН — Україна», що розпочала свою роботу 7 квітня. Організатори цього молодіжного форуму — Представництво ООН в Україні, Державний комітет зв’язку та інформатизації України і ВАТ «Укртелеком».
Протягом п’яти днів понад 300 учнів із 46 шкіл з усіх регіонів України фокусували свою увагу і розробляли рекомендації передусім з основної тематики конференції — надання рівного доступу до якісної освіти.
Як наголосив на відкритті координатор системи ООН в Україні, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Даглас Гарднер, учасники форуму мають визначити цілі, яких Україна повинна досягти до 2015 року, тобто вже сьогодні вони працюють у рамках майбутнього. А така конференція, на переконання заступника голови місії Посольства США в Україні Марі Йованович, надає для цього унікальні можливості, адже розвиває необхідні навички критичного мислення. До того ж ця акція має винятково важливе значення, підкреслив посол Вірменії в Україні Грач Сильванян. Адже пріоритетами нинішнього століття є освіта, наука та високі технології.
— Завдяки впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій в усі галузі економіки сьогодні вже йдеться про побудову економіки нової якості — цифрової, яка буде ефективнішою і дієвішою, — заявив на церемонії відкриття форуму перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку Станіслав Довгий. В усіх країнах світу будується інформаційне суспільство, зазначив він, а також повідомив молодим делегатам, що в Україні проходить місяць електронних технологій, який має привернути увагу широкої громадськості до важливості впровадження ІКТ в освіту, що розширить можливості навчання з використанням Інтернету, сприятиме ширшому впровадженню системи дистанційного навчання.
На спеціальних сесіях молоді учасники конференції обговорили питання реформування сучасної системи освіти, подолання цифрової нерівності, працювали також у складі комітетів та комісій з національної безпеки і роззброєння, з економіки, соціального, гуманітарного та культурного розвитку, з питань прав людини та охорони здоров’я. На переконання голови Держкомзв’язку Миколи Гончара, таке залучення молоді до розв’язання «дорослих» проблем в кінцевому підсумку «працює» на підготовку висококваліфікованих кадрів.
Результат роботи учасників молодіжної конференції — вироблення і затвердження резолюцій у комітетах та комісіях, структура і завдання яких відповідають форумам, що працюють під час проведення Генеральної Асамблеї ООН.
Довідка. Молодіжні конференції «Модель ООН» відбуваються у світі понад 30 років поспіль. В Україні такі форуми започатковано 1998 року з ініціативи Програми розвитку ООН під патронатом дружини Президента України Людмили Кучми. З 2001-го цей проект здійснюється в рамках програми «Інноваційний трамплін: інформаційно-комунікаційні технології задля добробуту України». Старшокласники залучаються до вирішення складних питань сучасного суспільства, ознайомлюються з діяльністю ООН, поглиблюють знання в галузі політики та дипломатії. Тобто діти не лише вивчають досвід зарубіжних країн, а й знаходять шляхи розв’язання проблем власної держави.