Працюючи в виборчих округах, я щораз переконуюся в дуже скрутних умовах життя більшості наших громадян. Це результат так званих ринкових реформ, що їх проводять в Україні. Бідність, біль та горе ввійшли до багатьох родин Сумщини, кинули людей на боротьбу за виживання.

Несправедлива соціальна політика і порушення трудового законодавства, нерозумне реформування аграрного і промислового секторів економіки — найактуальніші та найзлободенніші проблеми. А наслідки цього — масове безробіття і невпевненість у завтрашньому дні.
Ускладнюють дуже важкий стан життя, точніше, існування людей, повсюдне свавілля і беззаконня, що їх чинять на всіх рівнях влади, а ще — бездушність і безвідповідальність більшості її чиновників. Проста людина зазвичай захисту й підтримки ніде не може знайти. Тому й змушені свої «місцеві» проблеми і потреби виносити на рівень Верховної Ради. Про що свідчать десятки, сотні запитів у сесійному режимі народних депутатів на адресу найвищих органів влади.
Технологія вигідної «прихватизації»
У крайньому відчаї виборці приходять до народних депутатів зі своїм «застарілим» горем, сподіваючися на допомогу або хоча б ділову пораду. Так, дедалі більше проявляються негативні наслідки здійснюваної політики прихватизації промислових підприємств і всієї сфери економіки. Як наслідок, сотні тисяч людей залишилися без роботи, а їхні родини — без засобів до існування. Хоча й у працюючих середня зарплата по Сумщині на третину менша від прожиткового мінімуму.
Наприклад, у стані крайнього обурення і безвиході звернулася до мене група працівників Сумського АТ «Гумотехніка» — на ньому майже 1,5 тис. осіб залишилися без роботи. Їм, до того ж, не виплатили заробітну плату в сумі понад 2 млн. грн. Тяганина навколо цього розтягнулася на тривалі роки. Хоча суд задовольнив їхній позов, заборгованість із зарплати не ліквідовано. Як з’ясувалося, не знайшли того, хто мав виплатити гроші. Річ у тім, що спритні ділки довели це підприємство до банкрутства з метою його вигідної приватизації.
За потурання місцевої влади було проведено реорганізацію, і на базі АТ «Гумотехніка» створено нове акціонерне підприємство — Сумський завод гумотехнічних виробів.
Створили це підприємство з порушенням законодавства, без умови правонаступництва свого попередника. А це означає, що нові господарі — власники підприємства — відмежувалися від накопичених раніше багатомільйонних боргів і залишили колишніх працівників на поталу долі. Внаслідок проведених махінацій основну частину обладнання підприємства гумотехнічних виробів вивезли або здали в металобрухт. Великі підприємства Сум, які виробляли потрібну для сільськогосподарської техніки продукцію, фактично зупинено.
Я детально розповідаю про механізм розвалу цього підприємства, бо така сама доля спіткала й інші виробництва Сумщини. Це підтвердили й працівники сумських підприємств «Сумивзуття», «Сумимеблі», теплових мереж, які побували у мене, а також сотні листів від інших принижених працівників колишніх діючих підприємств Сумщини.
Найтривожніший і найсумніший висновок із усіх скарг громадян той, що їхні численні спроби розв’язувати свої проблеми в різних інстанціях влади, особливо місцевої, не знаходять розуміння й підтримки. Як засвідчили перевірки, багато хто з чиновників самі причетні до незаконних подій, що відбуваються, за рахунок чого збагачуються.
Для вжиття конкретних заходів зроблено відповідні офіційні запити на засіданні Верховної Ради до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Матеріали з кожного вказаного випадку перебувають на розгляді й контролі в Кабінеті Міністрів або у відповідних вищих органах влади.
Схоже беззаконня, судячи з численних скарг сільських громадян, чиниться часто з допомогою чиновників райдержадміністрацій в аграрному секторі. Після незаконно ухваленого актиконституційного земельного кодексу майже всі сільськогосподарські підприємства реформовано, тобто зруйновано й перетворено на товариства з обмеженою відповідальністю або акціонерні товариства. Це було зроблено переважно з грубим порушенням законів.
Основну мету такого «реформування» було зведено до того, щоб нових господарів позбавити боргів і зобов’язань колишніх КСП і розпочати, як нині модно казати, з чистого аркуша. А потім — приватизувати майно за низькими цінами, незаконно захопити кращі землі.
Правова сваволя
Доля колишніх колгоспників, їхні турботи й потреби нікого не хвилюють. Тому на селі накопичилося багато житейських проблем. Розв’язувати їх місцеві чиновники не хочуть.
З такими проблемами звернулися до мене мешканці сіл Ницахи та Жигайлівки Тростянецького району, Слободи Буринського району, сіл Степанівки, Могриці, Верхньої Сироватки Сумського району та інших. У багатьох випадках з виїздом на місце було підтверджено випадки грубого порушення законів під час розпаювання землі та майна КСП. Однак відповідні контролювальні органи на місцях цього чомусь не помічають. Для вжиття заходів ВР надіслала відповідні запити Генеральному прокурору України Святославові Піскуну.
Масових порушень законів припустилися у розрахунках орендної плати за земельні паї, не кажучи вже про майнові паї. За 2002 рік по Сумщині (на 01.01.2003 року) розрахувалися за земельні паї лише на 63 відсотки проти 77 відсотків по Україні. Замість законних 74,4 млн. грн. виплачено в грошовому еквіваленті лише 46,9 млн. грн.
А в низці господарств виплата власникові за земельний пай становила лише близько 20 кг зерна. Ні органи прокуратури, ні сільські ради, на які покладено законом функції контролю, майже не втручаються в наведення порядку. Як наслідок, процвітають сваволя, афери, принижується гідність людей, немає засобів до існування, а за рахунок цього збагачуються ділки і шахраї.
Великою проблемою або навіть глухим кутом для багатьох громадян виявилися питання неспроможності виконавчої служби органів юстиції забезпечити вчасне виконання рішень судів з утримання з винних заборгованості заробітної плати. Десятки тисяч людей роками не можуть дочекатися виконання рішення суду за позовами стосовно ліквідації заборгованості з заробітної плати. Я поставив питання перед Мін’юстом України навести порядок у розв’язанні даної проблеми. Заборгованість із зарплати, незважаючи на численні укази Президента, на 01.01.2003 р. становить по Сумщині майже 30 млн. грн.
На прийомах громадян висловлюється багато скарг і нарікань на незадовільну роботу правоохоронних органів, особливо міліції.
Їх звинувачують у поганому і несвоєчасному реагуванні на правопорушення, у низькому професіоналізмові під час розслідування та розкриття злочинів і зволіканні. Так, наприкінці минулого року до мене звернувся мешканець Сум Н. Басанець з приводу необгрунтованого закриття працівниками Ковпаківського районного відділу міліції справи про вбивство його брата-інваліда.
За моїм клопотанням прокурор області відновив досудове розслідування, а винних у безпідставному призупиненні слідства було покарано. Як було встановлено згодом, необгрунтовано закритих кримінальних справ у цьому відділенні міліції виявилося понад сорок.
На прийомах громадян і зустрічах із виборцями дається справжня оцінка результатів здійснюваних так званих ринкових реформ в Україні, внаслідок чого замість розбудови за останні десять років триває повним ходом руйнування народногосподарського комплексу країни — основи гарантування всім громадянам роботи, безплатної освіти, охорони здоров’я, соціального захисту за старістю тощо. Відбувається остаточне руйнування суспільства, соціальної справедливості, руйнування моралі й здорового укладу життя міста й села.
Суспільству нав’язують дикий капіталізм з його ідеологією індивідуалізму, егоїзму, націоналізму, насилля та експлуатації людини людиною. Цілком порушено принцип гармонії інтересів суспільства, колективу й особистості. Повсюдно можновладці зухвало порушують конституційні права людини і за це ніхто не несе відповідальності, оскільки контроль за дотриманням законності в країні не здійснюється. Мабуть, у каламутній воді беззаконня важко розпізнати винного, легше втікти від відповідальності. Напрошується запитання: а судді хто?
На жаль, у підсумку результати плачевні. За рівнем життя Україна на 132-му місці в світі. Народ України вимирає. На Сумщині смертність втричі вища за народжуваність. За десять років населення області скоротилося на 133 тисячі, тобто майже на 10 відсотків. Ці факти викривають спроби брехливих засобів масової інформації показати нібито зростання ВВП, стабілізацію виробництва чи поліпшення якості життя людей. Так жити не можна.
Чи є вихід?
Безперечно, життя потребує здійснення  кардинальних заходів у країні, в тому числі проведення конституційної реформи. І, вочевидь, спільно з низкою інших заходів, треба законодавчо передбачити підвищення відповідальності влади і її чиновників за наслідки їхньої діяльності. Дії влади мають бути прозорі й підконтрольні народові. З цією метою, наприклад, назріла потреба обирати глав облрайдержадміністрацій і суддів.
Борючися зі своїм ганебним становищем, із безвихіддю, на багатотисячних мітингах в обласному центрі Сумщини люди обурювалися бездіяльністю влади знизу доверху і не раз ухвалювали рішення про недовіру главі облдержадміністрації Володимиру Щербаню за тяжке соціально-економічне становище більшості громадян Сумщини, за розвал народногосподарського комплексу області. Ці рішення надсилали Президентові України Л. Кучмі. Однак В. Щербань досі сидить у своєму кріслі.
Або, приміром, фракція комуністів у Верховній Раді внесла на розгляд цілу низку законопроектів, спрямованих на підвищення якості життя громадян України. Однак так звана більшість усіляко гальмує їх ухвалення. А Президент, якщо такі закони приймаються, часто на них накладає вето.
Тому вихід один — треба міняти владу і її антинародний курс. Україна має постати з руїн і забезпечити собі гідне життя, як у всіх країнах Європи.
Як представник фракції комуністів у Верховній Раді бачу своє головне призначення і надалі, особливо в законотворчій роботі, керуватися насамперед принципами захисту інтересів трудового народу в усіх сферах соціального і громадсько-політичного життя, забезпечення їхніх конституційних прав і гарантій.
Володимир ПЕТРЕНКО, народний депутат України (фракція КПУ).