Якщо стан оплати праці в гуманітарній сфері не зміниться, 15 квітня працівники культури, науки, освіти та охорони здоров’я вийдуть пікетувати уряд і парламент. Утім, зауважив голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Микола Поліщук, медики на вулиці можуть і не йти, а просто лікувати хворих, але — без оформлення відповідних документів. І держава миттю відчує серйозність становища і відчай бюджетників.
Питання про дотримання законодавства в оплаті праці гуманітарної сфери розглядалося на спільному засіданні трьох профільних комітетів ВР — з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства; культури і духовності; науки і освіти (голова останнього Станіслав Ніколаєнко і вів засідання). Присутні були також керівники відповідних галузевих профспілок та урядовці (зокрема, міністри культури, освіти, праці; Мінфін прислав заступника держсекретаря; втім, головні із запрошених — Прем’єр-міністр та Перший віце-прем’єр — не прийшли).
А тим часом саме з ініціативи уряду, підкреслено на нараді, призупинено дію низки статей законів України про соціальні гарантії бюджетникам, чия зарплата штучно занижена й не лише не виконує своєї стимулючої ролі, а й не забезпечує пристойну життєдіяльність. А виконавча влада й досі не визначилася з тим, як повністю забезпечити мінімальну (185 гривень) зарплату та запровадити умови оплати праці на основі Єдиної тарифної сітки.
Урядовці відповідали на докори коректно й формально чітко: заборгованості практично нема, усе вирішується в рамках ухваленого самим парламентом держбюджету. Де ж тепер візьмеш зайві мільйони?
Ця позиція одностайно розкритикована депутатами й представниками профспілок, котрі наголошували, що гроші в Україні є, потрібне лиш бажання їх правильно перерозподіляти. Пропозицій вистачало, починаючи з суто метафоричних, як-от у виступі Павла Мовчана, котрий запропонував «відібрати кошти у силовиків та у Дусі». Дуся — це від абревіатури ДУС (державне управління справами).  Ігор Юхновський сказав, що зарплата вчителя встановлюється «від середньої у промисловості», а в нормальних державах зарплата вчителя (560 буханок хліба щомісяця) — стабільно посередині всієї тарифікаційної сітки.
Учасники засідання поставили вимогу перед урядом терміново виправити становище й відновити порушені міжпосадові співвідношення в оплаті праці в гуманітарній сфері з 1 травня.