Про стан та перспективи депресивних регіонів, міст та селищ України на дні уряду в парламенті доповідав Міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський. І хоча нині нема законодавчо визначеного поняття «депресивної території», проте підстави говорити про тривалий економічний та соціальний занепад все-таки є. На цьому не раз наголошував доповідач і народні депутати.
За словами Валерія Хорошковського, майже дві третини регіонів за показником валової доданої вартості (ВДВ) на душу населення не досягають середнього рівня по державі. Якщо в 1996 році співвідношення мінімального (Закарпатська область — 0,7 тис. гривень) та максимального (Київ — 1,9 тис. гривень) показників ВДВ на душу населення в регіонах України становило 2,7 разу, то у 2000 році — 2,4 разу.
Крім того, істотні регіональні диспропорції в обсягах інвестицій — майже третина їх припадає на столицю —і низька інвестиційна привабливість деяких регіонів, таких як, приміром, Чернівецька область — 16,3 долара (у Києві цей показник становить майже 710 доларів).
Валерій Хорошковський наголосив, що запровадження спеціального режиму інвестування не спрацьовує на найбільш екологічно уражених територіях та територіях з найнижчим рівнем економічного розвитку, а інвестиції надходять у регіони з розвиненішою інфраструктурою. 
Міністр економіки зазначив, що складною залишається ситуація на регіональних ринках праці. Торік у 16 областях рівень зареєстрованого безробіття перевищив середній по країні. Найнапруженішою залишається ситуація в Чернівецькій, Житомирській, Закарпатській, Тернопільській та Сумській областях. Криміногенна ситуація в містах була теж різна — кількість злочинів на тисячу жителів коливалася від 4,8 до 22.
Відповідаючи на запитання парламентаріїв про діяльність уряду в цьому напрямі, Валерій Хорошковський наголосив, що джерелом допомоги депресивним територіям є насамперед різні галузеві програми. Так, за його словами, нині розроблені й виконуються державні програми щодо боротьби з підтопленням, захисту проти паводків, забезпечення водою населених пунктів, вирішення екологічних проблем тощо.
Міністр також повідомив, що уряд розробляє низку нормативно-правових актів, спрямованих на стимулювання економічної активності територій. Зокрема, підготовлено і внесено на розгляд Верховної Ради проект «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку малих міст України», яка передбачає впровадження ефективних механізмів стимулювання розвитку малих міст, у тому числі й депресивних, формування та розвиток ринку праці, забезпечення ефективної зайнятості населення, підвищення ролі місцевого самоврядування. Крім того, урядом здійснюється державна підтримка соціально-економічного розвитку гірських населених пунктів. Саме з цією метою Кабінет Міністрів розробив законопроект «Про засади стимулювання розвитку регіонів», який найближчим часом буде внесено на розгляд Верховної Ради.
Якщо Валерій Хорошковський зазначав, що соціально-економічна ситуація вже стабілізувалася і є всі передумови для її поліпшення, то голова Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко з трибуни парламенту наголошував: нині вся Україна у стані депресивного розвитку, і він не бачить реальних термінів, коли кризу буде подолано. Оскільки, на переконання голови профільного комітету, в уряду нема «політичної волі, щоб радикально змінити свою політику».
Ірина КОЗАК, Наталя ЯРЕМЕНКО.