З миру по зернятку
Минулого тижня зерновий скандал увійшов у свою найвищу фазу. На вимогу фракції БЮТ у Верховній Раді було створено спеціальну слідчу комісію для з’ясування питання, куди подівся сорокамільйонний урожай зерна, зібраний торік нашими хліборобами?
Щоправда, «дотошні» статистики уточнили, що з українських полів зернових зняли не 40, а майже на півтора мільйона тонн менше. Оце так розбіжність! Навіть за мінімальними цінами, за якими трейдери скуповували пшеницю в селян у розпалі минулорічних жнив, ця кількість тягне аж ніяк не менше, ніж на 10 мільйонів доларів США. Ну та спишемо їх на широту слов’янської душі: мільйон туди, мільйон сюди, яка різниця?
Тільки ось буханець хліба, наприклад, на Дніпропетровщині вже схуд. Не в ціні, а у вазі. Популярний у покупців батон «Дорожній» усохнув із 700 до 450 грам, хоча продають його, як і раніше, за 90 копійок.
Урожай тут, за статистикою, був у 2979,4 тисячі тонн. Місячна потреба в зерні — 12—13 тисяч. З липня по березень зернотрейдери вивезли за межі області 813 тисяч тонн. Ще 150—200 тисяч лежить у засіках у дрібних товаровиробників та в насінні. І дуже гостро стоїть питання про закупівлю його за імпортом! Одне слово, хоч як крути, баланс не сходиться. І не лише на Дніпропетровщині.
Висновок: мало не половина минулорічного врожаю виросла на папері. Кого обманюємо і навіщо? Раніше за приписки можна було отримати премії та ордени. А сьогодні? Хіба що головний біль — звідки імпортувати пшеницю? А з цьогорічними природними катаклізмами, дивись, і в серпні доведеться купувати хліб із-за бугра...
Кого обманюємо? Себе, себе...
Прокуратура, як заведено в таких випадках, поквапилася. Завела кримінальну справу про зернові приписки. А доблесне МВС у середині минулого тижня заявило, що тільки за останній місяць розкрило 210 злочинів на зерновому ринку — хліб просто крадуть і продають наліво. Із держзапасів. Чуже, заставлене під кредити зерно. І просто з чужих комор.
Так і хочеться порадити нашим славним охоронцям: дивись на речі ширше. Кабмін, наприклад, порадував нас тим, що доходи населення зросли майже на 15 відсотків. І це лише за два місяці! Щоправда, місячної видачі на господарство в березні особисто моїй дружині на сім’ю не вистачило. Хоча жодних незапланованих покупок ми з нею не робили. Далося взнаки загальне зростання цін на основні харчові продукти та комунальні послуги. Та й повідомлення НБУ про рекордний продаж іноземної валюти населенням за останній тиждень — у перерахунку на долари США 37 мільйонів — свідчить про те, що грошей людям бракує. На життя. Ось і доводиться трясти загашники...
І вже геть відром холодної води на голову нашій радісній статистиці обрушилися дані, озвучені Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою: 46,6 відсотка українців животіють у безпросвітних злиднях. Реальне безробіття перевищує офіційне майже вчетверо і досягло 10,6 відсотка. Одна радість — відкриті (з нашого боку) кордони: сьогодні кожен п’ятий дієздатний українець працює за бугром. Здебільшого — нелегально. Дві з половиною тисячі з них із закордонних заробітків не повернулися, загинули торік за трагічних обставин...
Загашники треба берегти
Порадував народ Кабмін, оголосивши, що на компенсацію втрачених у колишньому Ощадбанку СРСР вкладів цьогоріч виділено аж 500 мільйонів гривень. У середньому трохи більш як 10 гривень на кожного з нас. Могутня підтримка сімейним бюджетам!
Водночас Міністр економіки і з питань європейської інтеграції Валерій Хорошковський уголос порозмірковував про ціни на пально-мастильні матеріали. У зв’язку з війною в Іраку. Щоправда, це мало такий вигляд, як ворожіння на кавовій гущі. Мовляв, найближчі два-три тижні покажуть, стрибнуть ціни чи ні.
Уже стрибнули. Якщо на початку минулого тижня в Києві ще можна було заправити машину бензином А-95 за ціною 1,85 гривні за літр, то в неділю на всіх заправках той самий літр коштував 2,1 гривні. В окремих областях, у тій-таки Дніпропетровській, — 2 гривні 40 копійок. І це ще не розпочалися на полях весняні роботи. Ну а те, що стрибок цін на пальне підштовхне вгору всі інші, — пояснювати не треба. Тільки ось до чого тут Саддам? Ще на початку року держава підвищила акцизи на переробку й ціни на транспортування і сирої нафти, і світлих нафтопродуктів.
Отож радимо не тішити Нацбанк скиданням валюти. Краще її зберегти в калитці. Тим паче що темпи інфляції перевищують розраховані і заявлені нашими керманичами майже втричі.