Збори акціонерів мали розподілити дивіденди між членами товариства та накреслити перспективу розвитку підприємства на подальший період. Натомість до зали, де все відбувалося, довелося викликати міліцію...
— Юрист готелю «Фрегат» звернулася до міського відділення міліції із заявою, що в неї погіршився стан здоров`я після того, як окремі акціонери застосували до неї фізичну силу, вириваючи з рук документи про реєстрацію учасників зборів, —зазначає начальник херсонської міліції Сергій Глигач.
Конфлікт виник через неузгодженість порядку денного між Державною акціонерною компанією «Україна туристична», в управлінні якої перебуває державний пакет акцій, та представниками власників 53 відсотків акцій, що прибули з Києва, — вони внесли питання про зміну голови правління «Фрегату». Кожна із сторін для проведення зборів створила мандатну комісію. Зрештою, зареєстрованих акціонерів виявилося 57 відсотків, і збори не відбулися, бо потрібно не менш як 60 відсотків акціонерів.
— Колектив «Фрегату» стурбований ситуацією, що склалася в останній час. Уже не вперше нам не дають можливості провести збори акціонерів, — зазначає голова правління Юрій Пальмаш. — Це заважає роботі підприємства, що останні два роки працює з прибутком. Не можемо розподілити дивіденди, накреслити план діяльності, взяти кредит для подальшого розвитку. «Крупні» акціонери, котрі з моменту придбання акцій не вклали жодної копійки в розбудову туристичного комплексу, прагнуть дестабілізувати роботу перспективного підприємства. Три київські компанії намагаються за копійки заволодіти підприємством, 37 відсотків акцій якого належать державі.
На туристичному форумі, що відбувся цього року в Херсоні, туризм визнано одним з пріоритетних напрямів, покликаних відродити економіку області. Туристичний комплекс «Фрегат» як один з найбільших на півдні України має слугувати базою для розвитку галузі. Тож стурбованість керівництва цілком зрозуміла: якщо Фонд держмайна виставить на продаж державний пакет акцій, чи не скуплять їх ті, хто байдужий до туризму?
— Таке цілком можливе, — каже голова Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик. — До того ж маємо сумний досвід Тернополя, де готель після приватизації перетворено на житловий будинок. У Херсоні спостерігаємо ситуацію, коли «київська група» незаконним, насильницьким методом прагне заволодіти привабливим об`єктом. Таке саме було з одним готелем у Києві. Люди, що прагли ним заволодіти, обтяжені грішми і не обтяжені турботою про державні інтереси. Як народний депутат звертатимуся до вищих посадових осіб з проханням привернути увагу до ситуації в Херсоні. Комплекс має працювати на економіку області.
— Позиція київських акціонерів була б зрозуміла, якби вони мали бізнес-план розвитку. Судячи з усього, його просто немає, тож перспективи комплексу не мають чіткості, — додає Віктор Литвиненко, начальник управління нормативно-правового забезпечення державної акціонерної компанії «Україна туристична», в управлінні якої перебуває державний пакет акцій. — Ми не повинні дозволити втратити важливий об`єкт туристичної галузі.
«Вкрай обурені діями осіб, котрі представляли на зборах інтереси київських акціонерів-юридичних осіб, — написали представники трудового колективу «Фрегату» до голови правління ДАК «Укртур». — Просимо сприяти, аби нас не піддавали принизливим перевіркам, що відбуваються з ініціативи зазначених осіб. Хочемо, щоб на зборах акціонерів вирішувалися економічні питання, спрямовані на поліпшення роботи туркомплексу, а не відбувалася боротьба за керівне крісло. Тільки така позиція може бути гарантом розвитку туризму в нашій області».
 
Херсон.