Денне засідання 4 квітня

Як допомогти колишнім «зекам», яких щороку з місць позбавлення волі, де перебуває більш як 200 тисяч осіб, звільняється майже 70 тисяч, обговорювали народні депутати під час розгляду проекту закону «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».
Дія документа розповсюджуватиметься на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають у країні і звернулися до спеціально уповноважених органів з проханням про отримання допомоги відповідного характеру протягом шести місяців після звільнення з установ виконання покарань. Заходи соціального патронажу здійснюватимуть місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, центри соціальної адаптації та інші. За словами першого заступника державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Михайла Корнієнка, серед заходів соціального патронажу — надання тимчасових місць для проживання на період до поліпшення їхніх житлових умов і медична допомога. Фінансувати установи та організації, які здійснюватимуть соціальний патронаж колишніх засуджених, буде виконавча влада, а також за рахунок добровільних пожертвувань. Деякі види соціальної допомоги надаватимуться і особам, які ще відбувають покарання. Проте Андрій Шкіль (БЮТ) застеріг: проблема фінансування «багатостраждального документа» все ж буде.
Верховна Рада розглянула в першому читанні законопроект, за яким військові та міліціонери отримуватимуть пенсії в будь-якій банківській установі за власним вибором. (Нині такими виплатами займається Ощадбанк). Проте Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони пропонує відхилити документ. Оскільки у такий спосіб буде заблоковано виплату пенсій колишнім силовикам, ускладниться система розподілу бюджетних коштів між банківськими установами, виникнуть труднощі з контролем виплати пенсій.
Далі народні обранці розглянули закон про пенсійне забезпечення — впровадження пільг з обчислення стажу працівникам за роботу в таких медичних установах, як інфекційні та психіатричні лікувальні заклади або відділення. Пропонується стаж роботи у зазначених закладах зараховувати до стажу роботи у подвійному розмірі. Втім, заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Олена Гаряча зазначила, що прийняття документа потребує майже 18 мільйонів гривень, а в законопроекті не визначено джерел покриття видатків.
Олена ІВАШКО, Наталя ЯРЕМЕНКО.