Парламентські комітети продовжують аналіз та обговорення проекту програми діяльності Кабінету Міністрів України «Відкритість, дієвість, результативність».
Комітет ВР із питань правової політики пропонує проект програми уряду відправити на доопрацювання. Члени комітету наголошують, що деякі ключові проблеми не отримали конкретизації у документі.
Зокрема, невідомо, на який термін вона розрахована, нема чіткого виділення етапів її реалізації, не визначено кількісні параметри проміжних і кінцевих результатів, а, отже, нема можливості контролювати хід її виконання. Комітет пропонує включити до переліку законопроектів, які треба розробити та прийняти для забезпечення реалізації програми, Концепцію розвитку судово-правової системи на 2003—2006 роки; закони про порядок обрання та звільнення суддів з посад; про Вищу кваліфікаційну комісію суддів України; про державну судову адміністрацію; нові Цивільний, Кримінальний, Господарський та Адміністративний процесуальні кодекси.
Комітет ВР із питань національної безпеки і оборони, зокрема, зазначає, що у програмі уряду багато передбачених заходів викладено в загальному плані, декларативно. Члени комітету пропонують уряду до 1 липня 2003 року переглянути з урахуванням кардинальних змін геополітичної обстановки, нових викликів і загроз національній безпеці та реального стану Воєнної організації держави, програми реформування Збройних Сил України, інших військових формувань. Комітет пропонує визначити джерела фінансування цих заходів, у тому числі за рахунок реалізації надлишкового озброєння і військової техніки. До 1 липня 2003 року також пропонується завершити розробку і подати Президенту України та Верховній Раді України на затвердження Державну програму розвитку озброєнь і військової техніки.
Серед пропозицій Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією до програми уряду — подальше реформування системи МВС; перехід до правоохоронного забезпечення соціально-обслуговуючої функції органів внутрішніх справ, що ставить людину, її права та інтереси в центр усієї роботи; реформування кримінально-виконавчої системи і приведення її у відповідність до вимог рекомендацій Ради Європи. Комітет пропонує уряду поглибити міжнародне співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, протидії відмиванню коштів, добутих протиправним шляхом, незаконного обігу наркотичних засобів, зброї, боєприпасів, торгівлі людьми.
Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства відзначив: у програмі нема низки рекомендованих Кабінету Міністрів України відповідними постановами Верховної Ради України заходів, що мають забезпечити розв’язання двох найболючіших проблем вітчизняної системи охорони здоров’я — дефіциту коштів та нераціонального використання наявних у системі охорони здоров’я фінансових, матеріально-технічних та кадрових ресурсів. Члени комітету наголошують, що в проекті програми нема навіть згадки про потребу поступового збільшення бюджетного фінансування системи охорони здоров’я.
За повідомленнями Інформуправління ВР.