Удруге за останні чотири місяці Леонід Кучма відвідав Пекін. З огляду на віддаленість цього регіону від України і те, що Китай не входить до числа офіційних стратегічних партнерів Києва, така частота візитів свідчить про те, яке велике значення Київ надає розвиткові відносин з КНР. І байдуже, що в китайській столиці Президент пробув лише три години по дорозі зі Спеціального адміністративного району КНР Сянган на Батьківщину: протягом цього часу він устиг зустрітися з новим Головою КНР Ху Цзиньтао, до того ж зустріч замість протокольних тридцяти хвилин тривала майже півтори години.
За цей час двоє лідерів встигли і обговорити питання двосторонніх відносин, і обмінятися думками з приводу ключових питань міжнародної політики, що хвилюють нині світ. Так, Ху Цзиньтао заявив, що Китай продовжує виступати за мирне розв’язання іракського конфлікту і загалом не приймає політику застосування сили і прийняття односторонніх рішень у підході до міжнародних проблем. Леонід Кучма, у свою чергу, пояснив, чому, власне, Україна направила спецбатальйон до Кувейту, наголосив на його гуманітарній місії і на тому, що з таким проханням до нього звернулося керівництво Кувейту під час його недавнього візиту до цієї арабської країни.
Новий Голова КНР запевнив співрозмовника, що обрані у листопаді минулого року керівництво Компартії Китаю і у березні нинішнього — уряд неухильно дотримуватимуться попереднього зовнішньополітичного курсу країни, підтримуючи добрі стосунки з усіма без винятку державами. Учасники зустрічі звернули увагу на те, як добре Ху Цзиньтао орієнтується у питаннях міжнародної політики, зокрема в аспектах китайсько-українського співробітництва. Він наголосив, що торік удалося досягти рекордного показника рівня товарообороту між Україною і материковим Китаєм — 1 млрд. 234 млн. доларів США, а з «Великим Китаєм» (який включає також Гонконг і Макао) — півтора мільярда доларів. Як позитив відзначив китайський лідер співробітництво між Україною і Китаєм у галузі високих технологій, відкриття «Зварграду» за участю патонівського інституту в провінції Хейлунцзян і високотехнологічного технопарку в провінції Шаньдун. І це — лише перші ластівки у цій сфері взаємодії. У відповідь на призначення нещодавно Києвом віце-прем’єра Дмитра Табачника співголовою україно-китайської Міжурядової комісії з торгово-економічного співробітництва (раніше цю посаду обіймав Андрій Гончарук) Ху Цзиньтао пообіцяв також підвищити рівень співголови з китайської сторони, призначивши міністра (замість заступника міністра, як це було досі).
Леонід Кучма запросив Ху Цзиньтао відвідати Україну у зручний для нього час і продовжити в такий спосіб традицію обміну високими взаємними візитами між двома дружніми країнами. Запрошення було з вдячністю прийнято.
В аеропорту Шоуду українського Президента зустрічав і проводжав заступник міністра закордонних справ КНР Лю Гочан. Президентові України було надано всіляку можливу шану.
Ольга ТАНАСІЙЧУК, власкор Укрінформу в Пекіні,спеціально для «ГУ».