Нині в Україні на тисячу працездатних припадає майже 400 пенсіонерів. За прогнозами, у 2040 році це співвідношення досягне 780 пенсіонерів на тисячу працездатних. Співвідношення пенсіонерів та осіб, які сплачують внески до Пенсійного фонду, ще гірше. Сьогодні на тисячу платників припадає 795 пенсіонерів, а у 2040-му їх буде 1200. Якщо залишити діючу солідарну систему формування Пенсійного фонду, то через 37 років середня пенсія становитиме 20% від середньої заробітної плати. Нині цей показник дорівнює 31% за номінальної суми у 137 гривень. На запобігання такому розвиткові ситуації спрямовано проект закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Саме цей законопроект перед другим читанням обговорювали під час розширеного засідання в Комітеті ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Законопроект передбачає запровадження трирівневої пенсійної системи, одним з елементів якої стане загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а розмір пенсії залежатиме від розміру заробітної плати, з якої сплачено внески до Пенсійного фонду. Цей крок, на думку авторів, дасть можливість збільшити обсяг доходів фонду. Ще одна особливість — визначення розміру пенсії не від робочого, а від страхового стажу платника. Роки, за які не сплачувано внески, не включатимуться до стажу для нарахування пенсії. Трудовий стаж до введення в дію законопроекту нараховуватимуть за чинним законодавством. Документ передбачає пенсійне страхування усіх працюючих та військовослужбовців. Зокрема, за рахунок коштів державного бюджету передбачено страхування військовослужбовців, осіб, які доглядають людину старше 80 років або дитину до трьох років.

Документом передбачено збереження нинішніх вікових строків виходу на пенсію. Але в ньому зазначено, що працівник має право на пізніший вихід на пенсію з відповідним зростанням пенсії, що пропорційний терміну продовження трудової діяльності. Законопроект визначає і порядок індексації пенсій. Вони повинні підвищуватися не тільки на індекс інфляції, а й додатково на 20% від темпів зростання реальної заробітної плати. Мінімальний розмір пенсії за наявності стажу (для жінок — 20 років, для чоловіків — 25) встановлено на рівні 20% від середньої заробітної плати за попередній рік. Утім, зазначено, що пенсіонер не повинен отримувати менше від прожиткового мінімуму.

За словами голови профільного комітету ВР Петра Цибенка, під час доопрацювання документа було розглянуто понад півтори тисячі зауважень, пропозицій та доповнень, а до проекту закону внесено 663 поправки. Попереду в депутатів «велика робота й відповідальність за прийняття цього закону», —наголосив П. Цибенко.