Днями депутати парламентської фракції політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудової України» відвідали з благодійною акцією обласний навчально-виховний комплекс «Ковалівська гімназія» на Київщині.

Ковалівська сільська гімназія — без перебільшення «пілотне» втілення мрії дітей, батьків, педагогів усієї України про достойну матеріальну базу освіти і щаслива реальність, принаймні для чотирьохсот хлопчиків і дівчаток, яким поталанило народитись у мальовничих селах Паляничинці, Вінницькі Стави, Ковалівка, які входять до відомої на Київщині агрофірми «Світанок». Минулої осені агрофірма подарувала дітям навчально-виховний комплекс, яких досі не було в Україні.
— Я будувала школу своєї мрії майже десять років. Господарство за цей час вклало в неї десятки мільйонів гривень власних прибутків, — ділилася з колегами, показуючи приміщення гімназії, народний депутат, член фракції «Трудової України» Тетяна Засуха.
Тут усе зроблено добротно, красиво, вишукано —починаючи від кованого мережива шкільної огорожі, вмонтованого у червоний мур із шліфованої цегли, і закінчуючи начинням туалетних кімнат, де сантехніка не поступається тій, що в першокласних готелях.
Відверто кажучи, журналістів і депутатів приємно вразило побачене. Скажімо, у гімназійній їдальні — шведський стіл. Діти підходять і самі беруть те, що їм подобається і скільки хочуть. Столи сервіровано виделками, ножами, серветками з тканини. Треба бачити, як вправно малюки орудують за столом цими «знаряддями». А коштують такі обіди дві гривні п’ятдесят копійок. Форма оплати — диференційована. Батьки можуть відносити ці видатки на рахунок паю чи зарплати або ж платити готівкою. Школярі з багатодітних родин харчуються безплатно. Левова частка видатків за цю ресторанну розкіш — на плечах господарства.
Агрофірма взяла на себе видатки з професійної підготовки старшокласників. У гімназії обладано два комп’ютерні класи і власний прес-центр, де діти оволодівають фахом операторів комп’ютерного набору. На базі навчально-виховного комплексу діє центр підготовки водіїв категорій «В» і «С» та трактористів-механізаторів категорії «А».
Але якщо це не така вже й дивина, то сучасний бар-кав’ярня як навчальний клас, погодьтеся, новинка. А ще нам показали прекрасно обладнаний клас моделювання і пошиття одягу, де сільських дітей вчать цих премудрощів кращі столичні модельєри. За бажанням старшокласники гімназії здобувають фах перукарів. Тутешньому обладнанню класу-салону перукарської майстерності позаздрять навіть столичні цирульні. А головне, що дітям, які навчаються цих професій, по закінченні гімназії гарантовано працевлаштування у мережі сервісних закладів агрофірми.
У Ковалівській гімназії обдарованим дітям уроки музики дають фахівці з Києва і Василькова. Учні мають можливість грати на якісних музичних інструментах. На них не поскупилося базове господарство. Сільський духовий оркестр — також тутешня реальність. А ще гості були вражені спортивним комплексом гімназії, де є навіть 25-метровий плавальний басейн.
Тому коли діти говорили гостям — народним депутатам, що почуваються у стінах нової школи європейцями, вони були щирі.
— І ми дуже пораділи за цих дітей, за свою колегу Тетяну Засуху, якій вдалося збудувати в рідному господарстві школу майбутнього України, — ділився враженнями народний депутат Анатолій Раханський. — Це перша ластівка, яка, сподіватимемося, робитиме погоду на освітянській ниві країни...
У гості годиться їздити з подарунками. Наша фракція Промисловців і підприємців та «Трудової України» за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Україна» привезла Ковалівській гімназії м’які меблі, телевізори, музичні центри, відеомагнітофони...