У запропонованій Президентом політичній реформі, яку нині обговорюють, головним елементом є запровадження пропорційної виборчої системи, коли представницькі органи обиратимуть за партійними списками. Такий проект закону про вибори вже підготовлений. Під час обговорення у Верховній Раді він мало не набрав необхідної більшості й відправлений на повторне перше читання.

Однак мало ухвалити закон. Потрібно розробити і втілити демократичні механізми його виконання. Ці проблеми розглянуто на засіданні «круглого столу» «Гарантії виборчих прав громадян та демократичного характеру управління виборчим процесом», організованого Інститутом виборчого права, міжнародним фондом «Відродження» та Комітетом ВР з питань державного будівництва й місцевого самоврядування.

Розпочинаючи дискусію, голова профільного комітету Анатолій Матвієнко нагадав, що виборче законодавство України розвивалося та формувалося за галузевим принципом. Тому нині діють окремі закони — «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим», «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про всеукраїнський референдум», «Про місцеві референдуми».

Закони ці приймали у різний час, механізми гарантій виборчих прав у них істотно відрізняються. Особливо це стосується системи виборчих комісій. Нагальна потреба — розв’язати вказані проблеми у єдиному підході до всіх виборів та референдумів, які є в Україні, —і всеукраїнських, і місцевих.

Учасники обговорили два законопроекти — «Про гарантії виборчих прав громадян» та «Про систему органів управління виборчим процесом», які покликані реалізувати єдиний підхід, однакове застосування законодавства про вибори і референдуми, незалежно від того, в якому районі їх проводять.

З доповідями виступили президент Інституту виборчого права, народний депутат Юрій Ключковський та член Центрвиборчкому Марина Ставнійчук. У дискусії взяли участь фахівці з виборчого права, місцевого самоврядування, народні депутати.

Доопрацьовані законопроекти надійдуть на розгляд профільного комітету ВР.