Ранкове і денне засідання 3 квітня
На денному засіданні парламент усе-таки переголосував питання стосовно голови Фонду держмайна і дав згоду на звільнення Олександра Бондаря. А Михайла Чечетова призначено новим головою Фонду (260 — «за»).
А на початку пленарного засідання Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата України Валентина Мельничука, котрого призначено головою Чернігівської обласної державної адміністрації. Депутат нарешті подав заяву про складання своїх повноважень. Однак на цьому крапку в історії з депутатами-сумісниками ще не поставлено: голова Сумської облдержадміністрації Володимир Щербань із заявою поки що не квапиться. І, як зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, тепер слово уже за судом.
Ще більший політичний резонанс спричинив розгляд проекту закону про схвалення рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2003 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Як пояснив начальник Генерального штабу України О. Затинайко, рішення Президента про надання дозволу на допуск підрозділів збройних сил іноземних держав базується на положеннях Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, Індивідуальної програми партнерства між Україною та НАТО на 2003 рік тощо. А відповідаючи на численні запитання депутатів, начальник Генштабу наголосив: жодних завдань антиіракської коаліції Збройні Сили України не виконують і не виконуватимуть. Проведення на території України міжнародних військових навчань —це плановий захід, який не має жодного стосунку до війни в Іраку.
Однак деякі депутати, здебільшого представники опозиційних політичних сил — комуністи, соціалісти — заперечували надання згоди на проведення таких навчань на території України, оскільки це, на їх погляд, засвідчить, що Україна підтримує антиіракську коаліцію. «Це створює єдиний воєнний блок із американцями та антиіракською коаліцією», — запевняла Алла Александровська (фракція КПУ). Натомість екс-міністр оборони, а нині депутат Олександр Кузьмук (фракція ППУ і «Трудова Україна») запевнив: «Збройні сили не можуть бути в стані ізоляції від своїх сусідів за програмою «Партнерство заради миру». За схвалення рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних військових навчаннях проголосували 294 народні депутати. Проти — комуністи, соціалісти, частково БЮТ і «Демократичні ініціативи». Схвалено також зміни до Закону «Про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав», які передбачають, що українські військові підрозділи можуть направляти до інших держав, зокрема й для виконання завдань цивільної оборони.
Парламент також прийняв два закони на захист вітчизняного сільськогосподарського виробника. Зміни до Закону «Про митний тариф» встановлюють тверду ставку ввізного мита (специфічна ставка) замість встановленої на сьогодні відсоткової (адвалорної) ставки на імпортне насіння цукрових буряків. Так, передбачається встановлення митної ставки на рівні 22 євро за 1 кілограм насіння цукрових буряків замість ставки в 70 відсотків від його митної вартості. Другий законопроект про внесення змін до Митного тарифу передбачає встановити нульову ставку ввізного мита для насіння гороху, призначеного для сівби, замість нинішньої ставки 1,2 євро за 1 кг.
Схваленою постановою депутати зобов’язали Кабінет Міністрів України до третьої декади квітня підготувати інформацію про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства під час проведення комплексу весняно-польових робіт та підготовки до збирання нового врожаю. Це питання буде заслухано на пленарному засіданні парламенту. В цілому також прийнято зміни до статті 69 закону про Держбюджет-2003 щодо виплати заборгованості працівникам вугільної промисловості.
Фракція комуністів наполягала проголосувати постанову про відкликання з Кувейту українського РХБ-батальйону. Однак за скасування рішення Верховної Ради про направлення батальйону проголосували лише 133 депутати. Комуністи також наполягали заслухати на сесії Міністра закордонних справ України стосовно заяви США, що Україна нібито увійшла до антиіракської коаліції. Однак парламент не вніс це питання до порядку денного.
На денному засіданні Верховна Рада схвалила постанову про кошторис видатків парламенту на 2003 рік, закони про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу про приведення його положень у відповідність до Конституції, зміни до закону про фіксований сільськогосподарський податок щодо земель водного фонду та деякі інші.
Юліана ШЕВЧУК, Ірина КОЗАК.