Уперше в Україні перебуває швейцарська економічна місія на чолі з Держсекретарем Давидом Зицом, директором Державного секретаріату з питань економіки Швейцарії. Офіційну делегацію супроводжують бізнесмени. Вони провели зустрічі з партнерами в Торгово-промисловій палаті (ТПП) України. На думку посла Швейцарії Жана-Франсуа Каммера, настав їх час пошуку контактів в Україні. До цього в ХІХ столітті сюди за кращою долею вирушали сотні швейцарців із західної частини країни, адже в той час Швейцарія була бідною країною для емігрантів.

 

 

Виконавчий директор швейцарсько-української ТПП Дітмар Кук, працюючи в двох ділових світах, зазначає, що кожен з них не є кращий чи гірший за інший — «вони різні». «Треба чітко це розуміти і прагнути розгледіти одне в одному позитивні сторони», — наголосив Кук, додавши: полегшити життя швейцарського бізнесмена може спеціальна книжка «Як робити бізнес в Україні», підготовлена юридичною фірмою «Фрішберг і партнери». Як пояснив «ГУ» представник фірми Микола Мовчан, вона містить статті українського законодавства, коментарі до них та іншу інформацію.

Давид Зиц приїхав до Києва обговорити, як можна поліпшити тут правові умови роботи швейцарців, ознайомитися з програмою сприяння розвитку співробітництва, налагодити прямі контакти. Швейцарці шукають в Україні не лише ринок збуту, а й партнерів. Посідаючи серед інвесторів десяте місце у світі, вони зацікавлені вкладати гроші. «Ми вважаємо Україну більш-менш стабільною країною, — відповів Давид Зиц, оцінюючи на прохання «ГУ» наш інвестиційний клімат. — Бізнесмени вважають, що вже можна інвестувати в українську економіку, оскільки прийнято Податковий кодекс, уряд України веде успішні переговори про вступ до СОТ, лібералізував правила торгівлі, досяг деякого прогресу щодо захисту інтелектуальної власності, стабілізував ситуацію з постійними змінами законодавства. Не все ще зроблено, але ми хочемо прийти сюди перші».

Інвестиції із Швейцарії в нашу країну становлять 4,2% від усіх інвестицій. Це 272 млн. дол., а наш товарообіг — 386 млн. доларів.