Денне і вечірнє засідання 1 квітня
Цього дня всі законопроекти, які виносилися на розгляд сесійного залу, викликали палку дискусію. Тим паче що майже кожен з них мав альтернативного «побратима».
 
Спершу думки народних депутатів розійшлися щодо нової редакції закону «Про рекламу». На суд народних обранців були представлені три законопроекти. Зокрема, нова редакція закону, підготовлена групою народних обранців, яку доповідав представник «Нашої України» Юрій Артеменко. А також проекти, розроблені народними депутатами Олександром Турчиновим та Леонідом Черновецьким.
Головний мотив законопроектів — зберегти для ЗМІ ринок рекламної продукції і водночас обмежити вплив реклами алкогольних напоїв та тютюну на глядацьку аудиторію. Адже кошти від реклами — основа для виготовлення вітчизняних телепрограм. Наші сусіди росіяни, які мають прибуток від реклами близько одного мільярда доларів, використовують кошти для створення телесеріалів, які, до речі, нині заполонили голубі екрани в кожній українській оселі. Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернув увагу на те, що комітет рекомендує прийняти нову редакцію закону, яку підготувала група народних депутатів, а також урахувати в ньому деякі статті з законопроекту Олександра Турчинова.
Не менш гостра дискусія точилася довкола двох законопроектів «Про зброю», які доповідали народні депутати Леонід Черновецький та Йосип Вінський. Основна суперечка розгорнулася щодо пропозиції про право громадян користуватися короткоствольною зброєю, у тому числі для самозахисту. Йосип Вінський та представники комуністів, як і перший заступник державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Михайло Корнієнко, категорично заперечують таку можливість. Їх не переконує навіть досвід прибалтійських держав, де подібні закони діють уже майже 10 років і завдяки яким поменшало правопорушень, скоєних проти особистості.
Не став винятком і проект закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Частина народних депутатів, у тому числі автор пропонованих змін Михайло Волинець, критикували позицію Міністерства юстиції, яке не врахувало при розробці свого законопроекту рішення Конституційного Суду та зауважень Міжнародної організації праці. Зокрема, йдеться про відміну реєстрації новоутворюваних профспілок. Особливо з огляду на те, що нині профспілки фактично не можуть захищати права найманих працівників.
Щоправда, законопроект, розроблений Міністерством юстиції, про внесення змін до Закону «Про банки та банківську діяльність» не викликав абсолютно ніяких заперечень. Адже нині не можна виконати рішення суду про стягнення з боржника коштів, оскільки банки, посилаючись на банківську таємницю, не дають даних про знаходження коштів та цінних паперів на рахунках своїх клієнтів. А тому часто-густо при визнанні підприємства банкрутом його працівникам не виплачують зароблені кошти. Отож віднині все буде інакше.
Крім того, Верховна Рада розглянула проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» і ряд інших документів.
Ірина КОЗАК, Володимир КОРОЛЮК.