Президентові України Л. Кучмі, Голові Верховної Ради України В. Литвину, Прем’єр-міністру України В. Януковичу Вельмишановні Леоніде Даниловичу, Володимире Михайловичу, Вікторе Федоровичу!
Ми, що представляємо колективи Інституту землеустрою УААН і його 25 філіалів, які об’єднують 2640 співробітників, звертаємося до вас з приводу доленосного для нас питання — передачі Інституту землеустрою від Української академії аграрних наук у сферу управління Державного комітету України по земельних ресурсах. На жаль, звернення академіків та народних депутатів з цього питання чомусь до вас особисто не дійшли. Ми здивовані, що вже третій рік розглядають це питання, а нас, які створили власною працею більш як 66 відсотків вартості наявного майна, і 2,6 тис. спеціалістів різного профілю, які понад 40 років працюють на ниві землеустрою країни, чомусь ніхто не запитує, хоча це нас стосується.
Ми не можемо зрозуміти, чому саме тепер, коли продовжується земельна реформа, коли стан використання земель Президентом України визнано як критичний, коли потрібно впорядковувати, по суті, всі землі, інститут із філіалами хочуть ліквідувати як науковий заклад у зв’язку зі створенням системи реєстрації нерухомого майна.
У складі філіалів немає фахівців із реєстрації нерухомого майна. Ми функціонуємо як заклад, що забезпечує передусім потреби аграрного сектору економіки і укомплектовані спеціалістами: землевпорядниками, грунтознавцями, агрономами, економістами, гідротехніками, лісомеліораторами. Ці фахівці вкрай потрібні для проведення досліджень і розробки науково-технічної документації із землевпорядкування реформованих сільгосппідприємств, охорони земельного фонду, оцінки земель тощо.
Лише у складі Української академії аграрних наук за 12 років інститут розкрив свій потенціал, створив наукову школу. Тут працюють 3 академіки, 2 члени-кореспонденти УААН, 22 доктори і кандидати наук. Відкрито аспірантуру, підготовлено до захисту 3 докторські й 14 кандидатських дисертацій.
Якщо навіть Світовий банк хоче надати кредит для здійснення робіт із реєстрації нерухомого майна, то хіба для цього потрібно ліквідовувати в країні землевпорядну науку, перепрофілювати єдиний науковий заклад із землеустрою, позбавити сільське господарство країни організації, яка понад 40 років виконує для нього роботи та розробляє відповідну документацію.
Коли є потреба в реєстрації нерухомого майна Держкомземом України, то його наявні кадастрові центри слід укомплектувати фахівцями: юристами, програмістами, будівельниками. Але в складі Інституту землеустрою УААН таких фахівців немає. Інститут ніколи не займався реєстрацією нерухомого майна, немає досвіду з цієї роботи та відповідних кадрів.
Указом Президента України від 17 лютого 2003 року № 134/2003 Кабінету Міністрів України доручено вжити заходів щодо передачі Інституту землеустрою та його філіалів до сфери управління Держкомзему України. Ще в січні цього року Кабінет Міністрів України повідомляв адміністрацію Президента, що у зв’язку з запереченням академії немає правових підстав для вирішення цього питання на користь Держкомзему. Однак Указ хоч і не завізовано, але прийнято.
Ми віримо в те, що створення реєстраційної системи не мають робити такою дорогою ціною — ліквідацією цілого напряму науки, не можна залишати аграрну сферу без закладу, який досліджує проблеми землеустрою, впроваджує їх у виробництво і супроводжує заходи земельної реформи.
Ми віримо, що ви підтвердите законне право самоврядної організації — Української академії аграрних наук самостійно визначати свою структуру і залишити Інститут у складі академії.
З глибокою повагою, Леонід НОВАКОВСЬКИЙ,  голова ради директорів;
 Дмитро ДОБРЯК,  заступник голови ради директорів; 
Антон ТРЕТЯК,  заступник голови ради директорів;
 Михайло ВАРЛАМОВ,  заступник голови ради директорів;
 Микола ШКВИР,  секретар ради директорів,  25 директорів філіалів  Інституту землеустрою УААН.