Генеральна прокуратура України звернулася до Департаменту юстиції США з клопотанням про проведення спільної фоноскопічної експертизи оригіналів записів колишнього майора держохорони Президента України Миколи Мельниченка, що стосуються загиблого журналіста Георгія Гонгадзе. Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомила прес-секретар Генпрокурора Поліна Башкіна.

З проханням про проведення такої експертизи до Генпрокуратури звернулася мати вбитого журналіста Леся Гонгадзе. Прес-секретар запевнила, що 
Л. Гонгадзе вже поінформували про направлення відповідного клопотання.
Як повідомив раніше народний депутат Юрій Луценко, минулого місяця офіційні органи США прийняли для розслідування низку фрагментів записів, нібито зроблених у кабінеті Президента України Леоніда Кучми. Парламентарій підтвердив, що Генпрокуратура наполягає на поверненні «плівок Мельниченка» та записного пристрою в нашу країну. Нагадаємо, що записи американському мін’юсту, який найближчим часом має намір провести експертизу їхньої справжньості, передали екс-майор держохорони Микола Мельниченко та члени парламентської слідчої комісії з розслідування «справи Гонгадзе».