З  1 квітня ще збільшилася кількість щоденних рейсів «Скнилів» — Ель-Кувейт: нині піднімається по п’ять бортів з особовим складом та технікою. Загалом уже перекинуто майже 400 вояків та понад 70 одиниць техніки.

За кілька днів до відправки першого рейсу стало відомо, що чотири військовики-контрактники відмовилися від «кувейтського відрядження» за сімейними обставинами: три солдати та один сержант. За інформацією прес-служби Міноборони, Західне оперативне командування сухопутних військ ЗС днями запевнило, що «відмовники» повернулися до місця дислокації 19-го батальйону в місті Самборі: після полагодження родинних проблем вони виявили бажання приєднатися до однополчан у Кувейті.

Тим часом майор Роман Драпак повідомив з Кувейту, що в українських вояків усе без особливих змін. Вони продовжують обживатися в пустелі, щодня зустрічають земляків та техніку, готуються до виконання завдань. Обстановка залишається напруженою.

Розповів Роман і про місцеву «екзотику». Кувейт — маленька держава з відносно відкритою економікою, має 10 відсотків світових запасів нафти. Добування «чорного золота» становить майже 50 відсотків валового обсягу виробництва, 90 відсотків — надходження від експорту. Але Кувейту не вистачає родючої землі та прісної води, він залежить від імпорту всіх видів продовольства, крім риби.

З розповіді військового колеги нам здалося, що в Кувейті бракує ще одного ресурсу: людей з правом голосу. Майор розповів, що виборче право в країні мають лише дорослі чоловіки, які є громадянами Кувейту не менш як 30 років або проживали тут до 1920 року, та їхні нащадки чоловічої статі віком від 21 року. За таких умов лише десять відсотків усіх громадян країни мають право голосувати. Звичайно, наші хлопці на місцеве виборче право не претендують: їхній мандат визначений на шість місяців.

Тим часом на Батьківщині неоднозначно сприймають гуманітарну місію хімбату. Вчора відбулося пікетування Верховної Ради з вимогою відкликати 19-й батальйон РХБ-захисту і не втягувати нашу країну у війну. Антиглобалісти разом з незалежними профспілками виступили під гаслами: «Ні війні за нафту!», «Жодної підтримки агресорам!», «Повернути українських солдатів додому!».

Людмила КОХАНЕЦЬ, Володимир КОРКОДИМ.