Верховна Рада розглядатиме законопроект «Про державне регулювання діяльності з випуску та проведення лотерей і грошових розіграшів», який передбачає запровадження державної монополії на цей вид бізнесу. За словами керівника міжфракційної групи з розробки законопроекту Олега Петрова, закон спрямований на посилення державного контролю за ринком лотерей та на збільшення доходів консолідованого бюджету. Адже необмежена та неконтрольована державою лотерейна діяльність часто спричиняє розчарування людей та призводить до зменшення купівлі лотерейних білетів. З іншого боку, лотерейний бізнес є лазівкою для відмивання доходів.
Запровадження державної монополії на проведення всіх видів лотерей допоможе уникнути афер, подібних до трастових. Не менш важливо й те, що буде збільшено бюджетні доходи від лотерейної діяльності. Зокрема, 2001 року загальний обсяг продажу легальних державних лотерей становив майже 220 мільйонів гривень, а сплачені податки — 34 мільйони гривень. До того ж, за висновками Мінфіну, за цей самий час обсяг продажу неліцензованих лотерей дорівнював 90 мільйонів гривень, з яких податки не було сплачено взагалі.
Для прикладу: сусідня Польща запровадила держмонополію на лотерейну діяльність ще у 1998 році, і тепер її щорічні доходи з цього джерела перевищують 600 мільйонів євро. Важливо, що для отримання статусу оператора державної лотереї претендент повинен мати статутний капітал, еквівалентний п’яти мільйонам євро, тобто на рівні статутного капіталу комерційного банку, що максимально зменшує ризик гравців.
Як зазначає О. Петров, цей законопроект узгоджено з комітетами ВР з питань бюджету та з питань фінансів і банківської діяльності, ідею держмонополії підтримує Президент України. Проте досі є сили, які не бажають, щоб він (закон) знайшов підтримку в сесійній залі. Бо хоч це вже шостий, узгоджений та обговорений у ВР, варіант законопроекту, в Кабінеті Міністрів розробляють власний — «Про лотереї та азартні ігри». Для чого? Якщо врахувати, що «азартний» законопроект передбачає створення єдиного оператора національних лотерей та що не менш як 25 відсотків його акцій мають належати державі, то виникають підозри, чи не мається тут на увазі якийсь конкретний оператор? Наприклад, газета «Бізнес» 27 січня 2003 року повідомляла, що один з найбільших лотерейних операторів ТОВ «М. С. Л.» (колишнє «Молодьспортлото») — єдиний з наявних лотерейних операторів — отримає 26 відсотків акцій у ЗАТ «Державні лотереї України», яке збирається створити уряд.
Та чи має держбюджет зайві десятки мільйонів гривень для формування більшої частини статутного фонду цього акціонерного товариства? До речі, як сталося, що управління всією мережею колишнього «Спортлото» перейшло до рук приватних компаній і чому тепер держава повинна платити за своє майно? Це питання вже ставилося у Верховній Раді, але відповіді не отримано.
А якщо уряд хоче краще контролювати лотерейну діяльність, то для цього вже не перший рік діють комп’ютерні системи, які дають змогу Мінфіну в режимі реального часу бачити обсяги продажу лотерейних квитків. Може, річ у тім, що хтось шукає обхідні шляхи? Але тоді це призведе до ліквідації конкуренції на лотерейному ринку. Натомість за проектом робочої групи Верховної Ради держава, володіючи монопольним правом на проведення лотерей, на конкурсних умовах визначатиме оператора та, не ризикуючи державними фінансами, отримуватиме гарантовані доходи. Зрозуміло, що сьогодні, наприклад, чималих грошей потребує Держкомспорт на розвиток олімпійського руху.
Цілком можливо, що ідея державного лотерейного адміністрування виникла через нестачу лотерейних відрахувань сьогодні. Проте «азартний» законопроект грошей не додасть. Радше навпаки. Тоді як ухвалення обговорюваного законопроекту «Про державне регулювання діяльності з випуску лотерей та грошових розіграшів», не потребуючи бюджетних витрат, впроваджує цивілізоване конкурентне середовище на цьому ринку. А як розподілити лотерейні доходи, то, на думку О. Петрова, скажімо, в олімпійський рік їх можна цілком спрямувати на підтримку олімпійського руху, наступного року — на підтримку пенсіонерів...