Ранкове і денне засідання 2 квітня
Зі спеціальною доповіддю «Про стан дотримання та захисту прав громадян України за кордоном» перед депутатами виступила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова. За її словами, питання міграції українців сьогодні перетворилося на проблему державного рівня. Більшість українців працюють у статусі нелегальних мігрантів, тому їх захист значно ускладнюється.
За словами Н. Карпачової, тільки в Російській Федерації, за даними українського посольства, перебуває на заробітках більш як мільйон українців. У Польщі — 300 тисяч українських заробітчан, в Італії та Чехії — по 200 тисяч, в Іспанії — 100 тисяч, у США — 20 тисяч. За офіційними даними, на нелегальних заробітках перебуває 2 млн. громадян України. Однак Ніна Карпачова вважає, що реальніша цифра — це 5 мільйонів громадян.  Серед причин міграційних процесів головні — соціально-економічні, а також низькі доходи громадян в Україні. За рейтингом ООН, за рівнем ВВП Україна посідає 102-е місце в світі. Заробітна плата працівника промисловості на одну годину становить усього 3 грн. 26 коп., або 0,6 долара США, що вдвічі менше, ніж у Чехії та в 53 рази менше, ніж у Німеччині. На практиці мігранти отримують ще менше. Високий рівень безробіття — також причина пошуку кращої долі за кордоном. Офіційний рівень безробіття у 2002 році становив 11 відсотків. Серед найгостріших проблем Ніна Карпачова назвала втрату висококваліфікованої робочої сили. Якщо на підготовку одного фахівця з вищою освітою Україна витрачає 20 тисяч доларів, то в разі його міграції інша держава збагачується на 20 тисяч доларів, а Україна їх втрачає. Тільки з 1997 по 2001 рік Україну покинуло 90 тисяч громадян з вищою освітою. За кордон виїхали 574 доктори наук та 907 кандидатів наук, третина яких віком до 40 років. Ніна Карпачова звернула увагу і на деякі позитивні сторони міграції українців за кордон. Так, Україна отримує додатково фінанси. Загальна сума коштів заробітчан за кордоном — 65 млрд. доларів. А якщо врахувати кошти, що надходять до України неофіційним шляхом, то ця сума сягне 100 млрд. Тому Ніна Карпачова запропонувала створити пільгові умови для грошових переказів. 
Народні депутати розглянули питання про надання згоди на звільнення Олександра Бондара з посади Голови Фонду держмайна України та призначення на цю посаду Михайла Чечетова. Олександр Бондар пояснив, що змушений був написати заяву про звільнення за власним бажанням, аби уникнути конфліктної ситуації між Кабміном та Фондом держмайна. Він заявив, що немає сенсу працювати на цій посаді, якщо Кабінет Міністрів йому не довіряє.
Депутати також заслухали кандидата на посаду Голови Фонду держмайна Михайла Чечетова.
Остаточну крапку в долі цих двох керівників поставить голосування у четвер.
Проголосовані у сесійній залі депутатські запити можна умовно поділити на дві групи. Перша — ті, що стосуються порушення прав громадян і трудових колективів у сільській місцевості. Зокрема, йшлося про недопущення закриття дільничної лікарні у селі Скоморошки Оратівського району на Вінниччині, про порушення прав земельних пайовиків у Теплицькому районі цієї самої області тощо. Друга група запитів спрямована до Генерального прокурора. У більшості заяв від фракцій лунала і тема війни в Іраку. Неприємно вразили заява С. Ратушняка (група «Демініціативи»), підписана десятьма народними депутатами, про перетворення Закарпатської області, як було сказано, на «латифундію Медведчука» та виступ лідера «Собору» А. Матвієнка (БЮТ) про загрозу нетипової пневмонії у зв’язку з перебуванням у Гонконгу делегації України на чолі з Президентом.
Олена ІВАШКО, Анатолій БЕНЬ.