Поступово в епіцентрі політичного життя постають ініціативи Президента України щодо зміни моделі управління державою. Одні політики їх схвалюють, інші виступають категорично проти політичної реформи. Аргументи з обох сторін наводяться найрізноманітніші. Ми не аналізуємо поки що позицію сторін. Нас цікавить передусім думка наших співвітчизників.

А тому ми попросили наших читачів відповісти на запитання:

— Чи підтримуєте зміну моделі управління державою з президентської на парламентсько-президентську?

- так; - ні; - не визначився; - свій варіант.

Цього разу наші власні кореспонденти провели опитування громадської думки у трьох областях — Донецькій, Миколаївській та Тернопільській.

Більше однієї третини респондентів — 36,7 відсотка —вважають за необхідне перейти до нової моделі управління державою. Найбільше прихильників переходу до парламентсько-президентської республіки проживає на Миколаївщині — 60 відсотків тамтешніх наших читачів вважає, що така модель управління державою підвищить рівень солідарної відповідальності урядовців і народних обранців. Найменше прихильників парламентсько-президентської республіки — на Донеччині: тільки кожен п’ятий житель краю вважає за доцільне проводити нині подібну політичну реформу. Ось які аргументи наводять прихильники зміни моделі управління державою. Так, за повідомленням нашого тернопільського кореспондента Любові ЛевицькоЇ, узагальнену думку висловив викладач Тарас Володимирович: «Не можна стільки влади зосереджувати в одних руках. Вибираєш ніби порядну людину — ягнятка, а потім влада перетворює її на монстра. Треба убезпечити суспільство від такої трансформації». А ось які думки висловили донеччани: «У парламенті представлено різні політичні сили, висловлюються різні думки. Тому державна політика робитиметься із урахуванням різних поглядів, а не одного, як нині», «Нехай кожен робить свою справу: Верховна Рада приймає закони, Кабмін виконує їх, Президент займається представництвом держави. Ніхто нікому не заважає, ніхто ні з ким не конфліктує».

За збереження існуючої моделі управління державою висловився понад 21 відсоток опитаних. Найбільше прихильників наявної моделі управління державою проживає у Донецькій області — 25 відсотків респондентів тут висловилося за збереження президентської моделі управління державою. У Миколаївській та Тернопільській областях кількість прихильників такої моделі управління державою однакова: по 20 відсотків. Прихильники президентської республіки, передає наш донецький кореспондент Ліна Кущ, вважають: «У нашому парламенті то «спікеріада» місяцями триває, то «революція», то формування більшості. Жодної продуктивної діяльності. Навіщо така демагогія? Депутати місяцями не з’являються в сесійній залі, а це їхня робота. І ми хочемо дати їм більше повноважень?», «На даному етапі потрібна не демократія, а сильна влада. Сильний, вольовий Президент. Адже зміг Путін у Росії і бюрократію подолати, і олігархів. І поважають його».

Більше третини наших читачів — 35 відсотків респондентів ще й досі не визначилися у своєму ставленні до президентських ініціатив. Найбільше таких громадян проживає на Тернопільщині — 45 відсотків опитаних, що для багатьох стало несподіванкою, оскільки вважається, що на заході проживають найбільш політично активні наші співвітчизники, які постійно демонструють високу активність, у тому числі під час виборчих кампаній. Напевне, найбільш узагальнено висловилася пенсіонерка, колишня вчителька з Тернопільщини: «Була б молодшою, виїхала би світ за очі від такого життя і таких керівників. Тут добра вже не буде: міняй — не міняй». А тамтешня листоноша хоч і каже, що цікавиться політикою і газети читає, відверто зізналася, що не знає, що краще. Частина донецьких респондентів переконана: «Я сподіваюся тільки на себе. Жодний Президент і жодний парламент не нагодують моїх дітей», «Я не вірю політикам. На словах — одне, а на ділі — зовсім інше».

Свій варіант удосконалення управління державою запропонувало 6,6 відсотка респондентів. Тут лідирують донеччани, 15 відсотків яких запропонувало свої моделі розвитку Української держави. Зокрема, і на Донеччині, й на Тернопільщині пролунала думка про перехід нашої держави до монархічної форми управління: «Я  — за монархію: царя чи гетьмана. Кажуть, їхні нащадки ще десь живуть за кордоном, то хай приїжджають і керують, бо самі собі ради дати не можемо», «Я не за ради, і не за Президента, я за монархію. А що хіба погано живеться у тих країнах, де править королівська родина?».

Власне опитування показує: точка зору багатьох громадян визначається передусім рівнем життя. Отож навряд чи вкотре народ захоче бути «третейським суддею» у суперечках різних політичних сил, про що засвідчила ще одна думка: «Проводили в нас референдум з приводу двопалатного парламенту. Тепер ось говорять про парламентську республіку. Ну скажіть, кому це потрібно? Мабуть, владі, а не людям. А людей просто використовують».