Під час обговорення майже в усіх колективах підприємств, установ, організацій Київської області пропозицій Президента щодо реформи політичної системи в Україні думки збігаються. Люди втомилися від з’ясування питань про те, хто в нашій державі головніший, хто має більше повноважень. А тому не слід боятися рішучих кроків задля подальшого розвитку громадянського суспільства. Але кінцевою метою, вважає, зокрема, міський голова Переяслава-Хмельницького Григорій Сокур, має бути піднесення добробуту наших громадян.

Водночас звучать застереження про уважне ставлення до пропозицій про переділ повноважень гілок влади, збереження їх балансу, якщо у глави держави залишиться право призначати керівників обласних держадміністрацій, з яких формуватиметься верхня палата Верховної Ради.

Своє слово про «політпитання чи не «№ 1» заходилися казати і партійні структури на місцях.

Роз’яснювальну роботу щодо запропонованої Президентом України політичної реформи серед студентства Києва розпочала Українська народна партія. Прес-служба УНП через УНІАН повідомляє про зустріч директора дослідницьких програм Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, члена правління УНП Олександра Мусіюка зі студентами та викладачами Київського торгово-економічного коледжу, на якій основною темою була політична реформа, її мотиви, причини та наслідки для України. Партійці відзначають високий рівень зацікавленості студентів та викладачів проблемами української та світової політики, темою війни в Іраку, наступними президентськими виборами.

Дуже важливим історичним кроком вважає винесення главою держави на всенародне обговорення законопроекту «Про внесення змін до Конституції України» голова Житомирської обласної організації Партії Регіонів Б. Кузьминський.

Про це, як передає з Полісся кореспондент інформагентства, він заявив днями під час 5-ї конференції Житомирської облорганізації Партії Регіонів, за присутності голови партії В. Семиноженка. І наголосив, що пропозиції Президента України відповідають програмі та політичній стратегії Партії Регіонів, яка нині готується до чергового з`їзду.

Цілком протилежну думку про президентську ініціативу чуємо на Сході України. Реальна політична реформа, про необхідність якої демократичні сили говорили впродовж багатьох років, Президентом України Леонідом Кучмою «зводиться до рівня політичної провокації з метою подальшого гальмування справжньої політичної реформи». Про це йдеться в заяві п’яти обласних організацій політичних партій Луганської області (КПУ, СПУ, «Батьківщини», УНП та Селянської партії).

На думку авторів заяви, переданої УНІАН, запропонований главою держави законопроект не вирішує головну політичну проблему суспільства — балансу влади та реального контролю народу над нею, не створює дієвого механізму формування прозорої демократичної влади, а введення двопалатного парламенту «фактично знищує в Україні парламентаризм».