Під час переговорів в Улан-Баторі президенти України Леонід Кучма та Монголії Нацагійн Багаданді констатували, що рівень економічної взаємодії не відповідає високому рівню політичного діалога та заявили про необхідність «економізувати» відносини між двома країнами. Незважаючи на те, що україно-монгольський товарооборот збільшився в 2002 році на 36,2 відсотка, його обсяг, згідно з даними Державної митної служби України, був незначним — усього 11,16 млн. дол. США. Український експорт зріс у 2,5 разу і становить 5,7 млн. дол. США, а імпорт України із Монголії зріс на 12,1 відсотка і становив 5,46 млн. дол. США.
Київ та Улан-Батор мають обопільну зацікавленість у галузі розвідки та видобутку золота й кам’яного вугілля, в яких українська сторона могла б запропонувати вітчизняні розробки й кваліфікований персонал (вже сьогодні в Монголії за контрактами працюють понад 800 українських громадян, з них близько 400 — на Ерденетському гірничо-збагачувальному комбінаті, решта — на приватних підприємствах). Під час нинішнього візиту український Президент знову підтвердив готовність нашої сторони взяти найактивнішу участь у цьому напрямі. Перспективним уявляється також партнерство в галузі будівництва і реконструкції промислових та житлових об’єктів, машинобудування, сільському господарстві та інших галузях народного господарства. Налагодженню прямих контактів має сприяти й бізнес-форум з участю українських та монгольських підприємців, який відбувся в рамках візиту Президента вчора, 1 квітня. За останні дев’ять місяців це вже третій такий захід, що свідчить про високу активність підприємців обох країн та зацікавленість розвивати взаємовигідні проекти.
Під час зустрічі Президента України з головою Великого Державного Хуралу Монголії Санжбегзійном Тумур-Очиром співрозмовники звернули увагу на те, що протягом 11 років після встановлення дипломатичних відносин між двома країнами контакти між їх найвищими законодавчими органами продовжують перебувати на етапі становлення. Йшлося й про важливість створення в законодавчих органах двох країн груп дружби, які б активно займалися питанням міжпарламентської взаємодії. У монгольському парламенті така вже створена, до неї входять шість депутатів.
Ольга ТАНАСІЙЧУК, власкор «Укрінформу» в Пекіні, спеціально для «ГУ».