29  березня у Києві відбувся форум блоку «Наша Україна». Його учасники підтримали ініціативу Віктора Ющенка про створення громадсько-політичного об’єднання, котре має стати «прообразом майбутньої влади та соціального устрою України». Установчий з’їзд об’єднання заплановано на осінь 2003 року.
Віктор Ющенко зазначив, що нинішня влада відходить і відходить безповоротно. Але під виглядом політреформи вона робить спроби виграти час. Лідер «Нашої України» наголосив, що у блоку немає стратегічних розбіжностей з блоком Юлії Тимошенко, і якщо його представники бажають об’єднання, то справа від цього тільки виграє. Проте В. Ющенко застерігає від показного єднання: для нього одне лише гасло «геть» не є метою політборотьби. Кажучи про можливість об’єднання зусиль із Соціалістичною партією, В. Ющенко наголосив, що, наприклад, програмні принципи СПУ, які стосуються соціального захисту людей, «Наша Україна» поділяє повністю. Те саме великою мірою стосується і Компартії. До того ж усі політичні сили прагнуть зміни політичного режиму. Але щоб здолати нинішню владу, треба перемогти її як систему, а не конкретних персон.
Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз запропонував чотирьом опозиційним силам негайно підписати спільний меморандум про ставлення до ініціатив Президента з конституційної реформи. «Не намагаймося домовлятися з політичними шулерами», — застеріг Олександр Мороз, бо, на його думку, такі угоди — найкоротший шлях до поразки.
Фактично форум дав старт президентській кампанії блоку. Як зазначив Петро Порошенко, час припинити сумніватися в тому, хто є єдиним кандидатом демократичних сил на президентських виборах. «Уся країна знає, хто цей кандидат», — сказав він під оплески учасників форуму. Після цього керівник виборчого штабу президентської кампанії 2004 року Роман Безсмертний конкретизував завдання блоку. «Ми витримали облогу і тепер переходимо у наступ», — сказав він. «Ми працюватимемо спільно, — запевнив на завершення В. Ющенко, — щоб і після 2004-го, і після 2006 року ми могли сказати одне одному за Ліною Костенко: «Було нам важко і було нам зле, і західно, і східно. Було по-всякому. Але нам не було негідно».
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.