Наприкінці минулого тижня голова парламентського Комітету з питань національної безпеки й оборони Георгій Крючков зустрічався з військовими аташе іноземних посольств в Україні. Тема зустрічі — законодавче забезпечення діяльності у сфері нацбезпеки й оборони.

Утім, розмова вийшла за рамки означеної теми. Голова комітету розповів про найголовніші проблеми реформування Збройних Сил. На його думку, це деградація військово-технічного потенціалу, руйнація основи основ будь-якої армії — кадрового складу і, звичайно, куций бюджет на військові потреби. До речі, на даному етапі скорочення війська потребує більше коштів, ніж його утримання. Але це не означає, що обороноздатність країни впала до нуля. «Бойовий дух не втрачено. Армія тримається на усвідомленні відповідальності, дисципліні і патріотизмі. Бере участь у багатьох миротворчих операціях і зарекомендувала себе з найкращого боку».

Саме останнє твердження і викликало найбільшу зацікавленість у присутніх аташе. Вони з’ясовували позицію України загалом і парламентського комітету зокрема до подій у Перській затоці. Г. Крючков не приховував, що «абсолютна більшість нашого народу засуджує акцію проти Іраку. Парламент прийняв резолюцію, в якій виступив проти воєнного розв’язання проблеми. Направлення 19-го батальйону, за всієї неоднозначності, в основі має гуманітарний, миротворчий характер. Наш батальйон брати участі у бойових діях не буде». До речі, Георгій Крючков припускає, що українським воякам не доведеться виконувати і функції, які покладено на підрозділи ХРБ-захисту. «Молимося — і віруючі, і такі атеїсти, як я, — за те, щоб люди повернулися живі і здорові».

Голова парламенту спростував офіційну заяву Сполучених Штатів про те, що Україна начебто вже серед учасників антиіракської коаліції, тобто є воюючою стороною. Це розходиться із сказаним офіційними представниками України: «Американці посилено нав’язують нам участь у коаліції. Ще 8 лютого на зустрічі в Мюнхені міністрів оборони України й США американська сторона висловила побажання якомога швидше розгорнути батальйон, бо час має вирішальне значення. Саме тому сім членів комітету з одинадцяти, хто брав участь у голосуванні, виступили не проти того, щоб батальйон було відправлено з гуманітарною метою, а проти того, що ініціатором цього виступила інша країна».

Георгій Крючков запевнив присутніх, що наша воєнна доктрина суто оборонна, але «життя підказує, що завжди треба бути готовим до захисту. Бо може знайтися сила, якій не сподобаються наша система чи наш Президент». Водночас Г. Крючков не приховував, що є одним із найсистемніших критиків нинішнього глави держави, але не хотів би, «щоб це питання вирішував хтось інший, а не народ України».

І лише на одне запитання не зміг відповісти «тричі голова комітету»: чому в нашій країні так багато інституцій, які займаються планами євроінтеграції, а результату немає. Відсутність відповіді була найкращим поясненням...

Тим часом, за інформацією прес-служби Міноборони, до Кувейту вже прибув командир батальйону підполковник Юрій Онищук. Донедавна він був командиром полку, на базі якого створено «кувейтський підрозділ». Перекидання особового складу і техніки триває.

Людмила КОХАНЕЦЬ, Володимир КОРКОДИМ.