Виповнився рік з часу обрання Верховної Ради України четвертого скликання. Відповідаючи на запитання журналістів, чи справдилися сподівання, які покладали на новий парламент, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив, що потенційний резерв народних депутатів задіяно аж ніяк не до кінця, є всі підстави вважати: Верховна Рада і далі нарощуватиме свої зусилля в законодавчому плані, у здійсненні парламентського контролю. «Я можу стверджувати одне, — сказав Володимир Литвин, — що парламент є».
Перед початком роботи погоджувальної ради Володимир Литвин сердечно привітав з 60-річчям ветерана-парламентарія, голову Комітету ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Валентина Матвєєва і вручив йому найвищу парламентську нагороду — Почесну грамоту Верховної Ради України.
Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде напружений. До розкладу засідань на 1—4 квітня за пропозиціями парламентських комітетів, депутатських фракцій та груп включено понад 130 питань, які охоплюють 160 законопроектів. Із них п’ять визначені Президентом України як невідкладні, а 10 уряд просить розглянути в першочерговому порядку.
Заплановано також першочергові заходи: заслухати питання про зміну керівника Фонду держмайна, а також доповідь Уповноваженого з прав людини, оскільки виповнюється п’ять років з дня перебування Ніни Карпачової на цій посаді. Верховна Рада має або призначити нового уповноваженого, або дати згоду, щоб Ніна Карпачова працювала ще один термін.
Серед найважливіших законодавчих актів обговорюватимуться проекти законів про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст; у повторному першому читанні — про вибори народних депутатів; про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин; про державну землевпорядну експертизу; про затвердження видатків Верховної Ради на 2003 рік тощо.
У день голосування, четвер 3 квітня, депутати мають визначитися щодо низки законопроектів, внесених Президентом та урядом як невідкладні. Це, зокрема, у другому та третьому читаннях зміни до Кримінально-процесуального кодексу України щодо приведення його положень у відповідність до Конституції; зміни до закону про фіксований сільськогосподарський податок; про відшкодування пільгових пенсій; про нову редакцію закону на оренду землі та інші.
Обговорили на погоджувальній раді й іракську тему. Йшлося, зокрема, про необхідність надати військовослужбовцям українського хімбатальйону, який направлено до Кувейту, статус учасників бойових дій.
Регламентний комітет Верховної Ради знову обговорюватиме питання про фальсифікацію бюджету. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що для нього ця тема закрита. «Є бюджет, узгоджений з урядом і підписаний. Уряд каже, що бюджет нормальний і виконується на 100 відсотків», — зазначив Голова ВР.