На початку цього тижня прогресивне людство, й українська громадськість також, говорило про туберкульоз та виробляло нову стратегію подолання цієї недуги. Й була нагода: 24 березня — Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

Заступник державного секретаря МОЗ України Володимир Загородній, виступаючи під час тематичного «круглого столу», зазначив, що початок минулого десятиріччя характеризувався погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозом. Щороку у світі фіксується від 7 до 10 млн. уперше виявлених випадків захворювання, від якого помирають майже 3 млн. осіб. Загальна кількість хворих на туберкульоз нині сягає 50—60 млн.

За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ України із спеціальності «пульмонологія-фтизіатрія» Юрія Фещенка, порівняно з 2001 роком захворюваність на туберкульоз у нашій країні зросла майже на 10 відсотків. Але таке зростання пояснюється, зокрема, підвищеною увагою до цієї проблеми, внаслідок чого офіційна статистика наблизилася до реальних даних.

Нині загальна кількість хворих, що перебувають під наглядом лікувально-профілактичних закладів, становить майже 670 тис. осіб, у тому числі на активні форми — понад 130 тис. Щодня в Україні вперше захворюють 72—90 людей, а щодоби помирають 30—35 хворих на туберкульоз.

Зрозуміло, що туберкульоз не є суто медичною проблемою. Прогресію цієї хвороби пов’язують із соціально-економічним станом країни. Більшість вітчизняних експертів вважає, що загроза поширення хвороби у суспільстві йде від пенітенціарної системи. Сьогодні у вітчизняних установах покарань перебувають 195 тисяч в’язнів, 9 500 із них лікуються від туберкульозу. Проблема — слідчі ізолятори, де утримується дві тисячі хворих на відкриту форму туберкульозу.

Проте, на думку першого заступника голови Державного департаменту України з питань виконання покарань Олександра Пташинського, для розв’язання проблеми туберкульозу немає сенсу ділити хворих на вільних та засуджених. Він переконаний, що насамперед як профілактичний захід потрібно хоча б поліпшити харчування тих, хто перебуває за гратами.

Міністерство охорони здоров’я разом з Державним департаментом України з питань виконання покарань розробило проект «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні». Його плановано здійснити за рахунок позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку.