Делікатну еволюцію поглядів керівника міліцейського відомства підмітив голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Він повідомив, що днями до профільного комітету надійшов лист за підписом Юрія Смирнова: пан міністр звітує про виконання постанови Верховної Ради за підсумками парламентських слухань 4 грудня минулого року, присвячених проблемі цензури в українських ЗМІ. Автор листа визнає, що протягом останніх семи років журналісти мали підстави нарікати на неприхильність долі до «четвертої влади»: 12 навмисних убивств, 2 замахи на життя, 3 випадки завдання тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, але «професійна діяльність потерпілих мотивом скоєння злочинів не була». Це і свідчить, як стверджує Томенко, «про певні зрушення в позиції головного правоохоронця країни в оцінці резонансних убивств журналістів. Адже раніше міністр дотримувався думки, що всі вбивства журналістів скоюються з побутових міркувань, унаслідок надмірного вживання алкоголю».

Отже, у «градусах» ми реабілітовані на офіційному міліцейському рівні. Залишилося з’ясувати сущу дрібницю — мотив «скоєння злочинів зі смертельними наслідками». Але саме про це, стверджує голова комітету, в листі не пишеться.

Як випливає з міністерського звіту, розслідування резонансних справ успішно триває. У «справі Гонгадзе» оновлена слідчо-оперативна група проводить «заходи щодо відпрацювання злочинних груп, що діють на етнічній основі, вихідців з кавказького регіону, осіб чеченської національності». Звичайно, міліції краще знати, що їй треба «відпрацьовувати». Але, пригадується, про «осіб чеченської національності» ми вперше почули ще в листопаді 2000 року, тоді, коли суспільство ознайомили і з версією про діяльність злочинної групи на «професійній основі». Маються на увазі знамениті «орли».

Після вивчення «в повному обсязі» 200 томів справи вбивства Ігоря Александрова слідство ще перевіряє версію про зв’язок між загибеллю і професійною діяльністю, а правда про смерть Михайла Коломійця визначається через посмертну психолого-психіатричну експертизу на основі допиту осіб, які останніми спілкувалися з директором «УН».

Випадків притягнення посадових осіб до кримінальної чи адміністративної відповідальності автор листа не наводить. Не зареєстровано в Україні і злочинів за ст. 171 КК (перешкоджання професійній діяльності журналіста). Оскільки реалії песимістичніші за міліцейський звіт, Микола Томенко назвав його «черговою відпискою, яка чудово ілюструє ставлення правоохоронних органів до забезпечення свободи слова в Україні».

Прокоментував голова комітету і кадрову зміну в НТК: за його словами, Ігор Сторожук не виправдав надії адміністрації Президента, тому і був звільнений з посади. Така заміна керівництва «прогнозована, і з каналу робитимуть підрозділ АП».

P. S. Указами Президента України Сторожука Ігоря Анатолійовича звільнено з посади президента Національної телекомпанії України, а Савенка Олександра Миколайовича призначено президентом Національної телекомпанії України.