Рим вважає Україну одним із ключових елементів європейської структури. Про це йшлося під час зустрічей української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином з главами верхньої та нижньої палат італійського парламенту Марчелло Перо і П’єром Фернандо Казіні, міністром закордонних справ Італії Франко Фраттіні, представниками політичної еліти цієї країни. На переговорах сторони підкреслювали, що важливою складовою україно-італійських відносин є співробітництво на міжпарламентському рівні.
«Ми домовилися з Головою Сенату, що і з їхнього боку буде активне сприяння групам дружби, — поінформував представників ЗМІ Володимир Литвин. — І ми на рівні цих груп визначимо чіткий план роботи, щоб перевести її в практичну площину для реалізації того меморандуму, який було підписано між главами Верховної Ради та італійського Сенату 1997 року». Голова Верховної Ради також запросив Марчелло Перо, другу після Президента країни людину в структурі державної влади Італії, відвідати Україну найближчим часом. Як повідомив «ГУ» глава групи дружби «Україна—Італія» Ігор Осташ, до неї входять 35 депутатів. Тоді як в Італії група «Друзі України» налічує 80 депутатів. Це свідчить про безперечний інтерес італійців до нашої держави. «Для нас важливо напередодні початку з 1 липня головування Італії в Євросоюзі звернути особливу увагу на україно-італійські відносини, на співробітництво України та ЄС», — наголосив депутат, додавши, що 2 червня, в день національного свята Італії, плановано провести «День Італії у Верховній Раді».
Сьогодні Італія дуже важлива як економічний партнер України. Вона посідає друге після Німеччини місце серед європейських країн з товарообороту з нами. Вектор нашого співробітництва, за словами Ігоря Осташа, дуже широкий. Від космічного до сільськогосподарського, від телекомунікацій до автомобілебудування.
Як було заявлено в МЗС Італії, Рим вбачає в Україні партнера в рамках ЄС і під час свого головування зробить усе можливе, щоб скоротити наш шлях до СОТ. При цьому італійці чекають активніших дій від України, поглиблення реформ, щоб ми нарешті реалізували те, про що так давно кажемо. Стосовно Євросоюзу Володимир Литвин в Римі заявив, що українці в певному сенсі розчаровані статусом сусіди. Україна інакше бачить свій шлях до об’єднаної Європи: «Від двостороннього співробітництва до асоціації в ЄС».
На всіх зустрічах наших депутатів, що відбулися цими днями в італійській столиці, незмінно порушувалося питання війни в Іраку, обговорювалися можливі шляхи виходу з кризи, повоєнне майбутнє цієї країни. Нагадаю, що Палата депутатів італійського парламенту схвалила позицію уряду з іракської кризи. До речі, у вихідні в Римі пройшли мільйонні демонстрації протесту: 90 відсотків населення країни виступає проти війни.
Коментуючи журналістам підсумки першого дня переговорів, Володимир Литвин особливо зазначив обговорювані у зв’язку з війною в Іраку роль і місце Європи та України в сучасному світі: «Я почув запевнення і від глави Сенату, і від міністра закордонних справ, що Італія розглядає Україну як важливий чинник європейської безпеки. Як країну, що має бути присутня в Європі. І ми домовилися, що без Києва не можна вести мову про повноцінну об’єднану Європу, котра активно впливатиме на політичні процеси у світі». На зустрічі з Франко Фраттіні депутати також обговорили бачення майбутнього ООН. «Повинні бути дійові інструменти цього світового об’єднання для того, щоб рішення, які воно приймає, були реалізовані. Інакше втрачається авторитет ООН», — підкреслив глава ВР.
І ще однією темою обговорення парламентаріїв стала нелегальна міграція наших громадян до Італії. «Це проблема надто болюча для України», — заявив «ГУ» Голова Верховної Ради. Італія звертає увагу не лише на нелегалів, а й на проблеми, пов’язані з усиновленням італійськими громадянами українських дітей. Вона посідає сьогодні друге місце після США з усиновлення наших сиріт. Італійська позиція дуже чітка. Італійці пропонують певний пакет: питання нелегальної міграції пов’язують з угодою про реадмістію (повернення на батьківщину) та угодою про усиновлення. Тобто їм важливо мати певні гарантії, котрі створять умови для реадмістії. Щодо підписання цієї угоди, то, як заявив Ігор Осташ, вона вже готова і проходить експертизу в ЄС. Після того, як цей пакет буде підписано, італійці підуть на угоду про тимчасове працевлаштування. Стосовно українців, які тимчасово виїжджають на заробітки, то, за офіційною оцінкою, їх 100—150 тисяч, що не відповідає, на думку Володимира Литвина, справжньому стану речей: можна казати і про 500 тисяч осіб, які працюють і отримують тут гарні оцінки. Їх перебування тут, вважає В. Литвин, треба легалізувати, як це зроблено в Португалії, «щоб люди почувалися захищеними, щоб вони знали, що про них турбується держава, а ще ліпше — разом подумати про те, що інвестиції мають активніше приходити в Україну, щоб у людей була робота на Батьківщині».
Рим.