Президент України Леонід Кучма провів традиційну прес-конференцію, на якій розповів про своє ставлення до міжнародних подій, законодавчого процесу, про результати роботи, недоліки влади і шляхи їх подолання.

Ми проти війни

«Ми проти війни як способу розв’язання міжнародних проблем», сказав на прес-конференції Президент України Леонід Кучма, говорячи про позицію нашої країни.

За його словами, сьогодні там гинуть люди, але «дипломатичні механізми, на жаль, виявились недієві». Президент України наголосив, що він «промовчить» і не коментуватиме звинувачення Сполучених Штатів Америки на адресу Росії стосовно поставок зброї до  Іраку. «Я займу таку позицію, яку зайняла Росія, коли звинувачували Україну в продажу «Кольчуг» Іраку — я промовчу», — додав Л. Кучма. Він упевнений, що Україна братиме участь у відновленні Іраку після закінчення війни, бо «Україна хоче і може» це.

Політична реформа 

Президент України переконаний, що ставлення опозиції до керівництва держави не має впливати на хід політичної реформи. Політична еліта і суспільство мусять знайти компроміс.

А базовою пропозицією змін у Конституції є формування парламентської більшості і її відповідальності. «Відповідальності парламенту не існує, і це наша головна біда», — резюмував Л. Кучма.

Глава держави вважає, що Кабінет Міністрів має відповідати за соціальну і економічну політику, а Президент —  контролювати питання національної безпеки і зовнішньої політики. «Президент повинен бути в Україні сильною фігурою. Арбітром нації. Не тільки нації, а й влади»,  — заявив глава держави.

Гарант Конституції переконаний, що підготовлена програма діяльності уряду буде ухвалена парламентом, про що свідчать настрої у Верховній Раді. Документ, на думку Президента України, ненабагато кращий, але і ненабагато гірший за всі попередні програми.

Економічні проблеми 

Президент України вітає прийнятий Верховною Радою законопроект «Про податок з доходів фізичних осіб», що передбачає зниження прибуткового податку з громадян. На його думку, зниження податку сприятиме виведенню «із тіні виплати зарплати».

Крім того, він закликає уряд і Національний банк звернути увагу на темпи зростання інфляції. (За два місяці нинішнього року вона становила 2,6 відсотка, проте в бюджеті закладено інфляцію на рівні 6 відсотків річних.)

Леонід Кучма вважає, що під час підписання угод, що стосуються доступу вітчизняних товарів на європейські ринки, український уряд припустився низки «огріхів», що призведуть до втрат українських виробників. Глава держави зазначив, що уряду треба «вміти захищати свої національні інтереси і проаналізувати підписані угоди та внести корективи».

Леонід Кучма впевнений, що в країні достатньо зерна до нового врожаю. За його словами, ситуація на ринку зерна за рахунок держрезерву стабілізувалася, але той, хто допустив таку ситуацію, має відповідати. Президент переконаний, що Україна стане повноправним членом СОТ, і він «підтримує цей рух і сприяє цьому процесу», як і позитивному розв’язанню всіх проблем, пов’язаних з діяльністю майбутнього міжнародного газотранспортного консорціуму.

Вл. інф.