Критичної межі сягнула соціальна незахищеність працівників освіти та науки, охорони здоров’я, культури. Посадові оклади і ставки заробітної плати більшості з них менші за прожитковий мінімум. Деформовані міжпосадові співвідношення в оплаті праці, має місце зростання заборгованості із заробітної плати. Значна частина працівників культури змушена працювати неповний робочий день. Виникла загроза масового скорочення працюючих. Окрім того, у нинішньому році призупинено низку чинних положень законодавчих актів, що мають соціальну спрямованість.
На цьому наголошували у своїх доповідях голови центральних комітетів профспілок: охорони здоров’я Таміла Казаріна, культури — Людмила Перелигіна, освіти та науки — Леонід Сачков на спільному засіданні, яке відбулося днями у Федерації профспілок України. Вони й інші промовці закликали до необхідності вироблення спільних дій профспілок та всіх працівників соціальної сфери. 
Міністри Василь Кремень, Андрій Папієв, Юрій Богуцький наводили заходи з порушених питань, котрі планує влада, але вони не переконали присутніх, що плановане може бути реалізованим і вичерпним.
У прийнятій спільній заяві учасники засідання зазначили: їм не зрозуміле зневажливе ставлення урядових структур до працівників галузей, які є потужним інтелектуальним і духовним потенціалом суспільства, до виконання власних зобов’язань, що не раз висловлювалося під час переговорів з профспілками. Висунута вимога терміново запровадити умови оплати праці працівників бюджетної сфери на основі єдиної тарифної сітки. Це вимушений захід на період зупинення в нинішньому році чинності окремих положень законів у названих галузях із встановленням ставки працівників першого тарифного розряду в розмірі, не меншому від законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати, без запровадження коефіцієнтів коригування. 
Голова ФПУ народний депутат України Олександр Стоян підтримав вимоги профспілок цих бюджетних галузей. Він запевнив також присутніх, що сприятиме розв’язанню порушених питань у Кабінеті Міністрів, Верховній Раді. У разі коли там не прислухаються до його голосу, він готовий очолити акції протесту.
А якщо до 5 квітня н. р. не буде запроваджено умови оплати праці на основі єдиної тарифної сітки, то учасники спільного засідання проведуть 15 квітня у Києві Всеукраїнську акцію протесту працівників гуманітарної сфери. Водночас буде підтримано працівників професійно-технічних училищ, котрі запланували на цю дату свій протест.
У роботі спільного засідання взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Станіслав Ніколаєнко.