Один із ключових аспектів перетворення «пострадянського» підприємства на бізнес-одиницю, яка здатна генерувати прибутки, — це застосування на підприємстві сучасної практики та досвіду управління.
Сьогодні ситуація на більшості українських підприємств, що у 90-х роках пройшли шлях приватизації, дуже схожа: хронічна нестача оборотних коштів, недосконала організаційна структура, нерозвинені функції маркетингу та збуту, відсутність мотивації у співробітників — перелік може бути ще довгим.
Нерідко керівники єдиний рятівний засіб, що може сприяти виходу із такого стану, вбачають у залученні інвестицій чи кредитних коштів. Однак не кожному підприємству під силу залучити, а потім скористатись цими коштами. Поточні проблеми та питання, що залишаються нерозв’язаними протягом років, зводять нанівець усі спроби покращити фінансово-економічний стан. Прогресивні керівники розуміють, що без зміни психології бізнесу — передовсім через реструктуризацію діяльності підприємства та організаційну перебудову — розімкнути це коло неможливо.
Реструктуризація діяльності підприємства включає: розробку та впровадження заходів, які спрямовані на розвиток в умовах нестабільних ринків та обмежених ресурсів; оцінку інвестиційного потенціалу та можливостей його використання; нарощування ринкового потенціалу та покращення фінансового стану підприємства.
Для сприяння розвитку українських підприємств у країні з 2003-го по 2007 рік здійснюватиметься спеціальна програма Світового банку — Проект «Розвиток приватного сектору». Для його фінансування СБ надасть позику в 30 млн. доларів США. Відповідну угоду підписано в листопаді минулого року у Вашингтоні, а в квітні цього — розпочнеться її реалізація.
Втілення Проекту покладено на Український центр реструктуризації підприємств та розвитку приватного сектору (УЦРП). У його впровадженні активну участь бере Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва і його голова Олександра Кужель.
Два основних компоненти Проекту — реструктуризація підприємств та навчання управлінського персоналу методам ефективного ведення бізнесу. Ці кроки реально допоможуть підприємствам-учасникам оптимізувати діяльність та покращити фінансово-економічний стан.
На відміну від звичайного кредитування підприємств, котрі здебільшого не готові ефективно засвоювати залучені кошти, у Проекті передбачено фінансування заходів, реалізація яких сприятиме кращому використанню наявних активів та ресурсів підприємств. Інвестиції допоможуть тільки тоді, коли повністю використано внутрішні ресурси. При цьому досвід багатьох підприємств, на яких реструктуризація за участю консультаційних компаній пройшла успішно, свідчить про те, що «погляд збоку» може бути надзвичайно корисним.
За попередні півтора року в підготовчому етапі взяли участь вісім підприємств різних галузей. Першими учасниками Проекту «Розвиток приватного сектору» стали підприємства: ВАТ «Нововолинський ливарний завод», ВАТ «Волиньрибгосп» (Волинська область), ТОВ ВКФ «Чернівецький меблевий комбінат», ВАТ «Кварц», ВАТ «Денисівка» (Чернівецька область), ВАТ «Крок», ВАТ «Завод огороджувальних конструкцій» (Житомирська область), ВАТ «Камет-ТАС» (Київ).
За зведеними показниками, у період впровадження проектів реструктуризації кредиторська заборгованість по підприємствах скоротилася в середньому на 35%, дебіторська — на 25%. На 29% було знижено обсяги бартерних операцій, а сума сплачених обов’язкових відрахувань до бюджетів різних рівнів зросла на 13%. Керівники підприємств високо оцінили роботу консультантів Українського центру реструктуризації підприємств та розвитку приватного сектору. На їхню думку, завдяки участі у Проекті вони отримали важливий досвід ведення бізнесу в умовах ринкової економіки.
Голова правління ВАТ «Денисівка» Віктор Харабара вважає, що «підприємства, які пережили перехідний період від соціалістичної економіки та хочуть успішно працювати в умовах ринкової, не можуть обійтися без реструктуризації своєї діяльності. Але керівництву для цього бракує часу. Тому кращий вихід — працювати разом із зовнішніми консультантами, як це робимо ми з консультантами УЦРП».
Успіх підготовчої стадії обумовив подальше розширення Проекту. Віднині участь у ньому на умовах конкурсного відбору зможуть узяти підприємства областей, що їх було обрано як пілотні, — Волинської, Житомирської, Хмельницької та Чернівецької. Згодом можуть бути залучені й нові регіони.
Є низка критеріїв, яким підприємство має обов’язково відповідати. Серед них — форма власності (приватне чи приватизоване підприємство, частка державної власності не може перевищувати 25%), кількість працюючих (не повинна перевищувати 1000 осіб), сфера діяльності (виробництво або надання послуг), можливість співфінансувати якнайменше 10% від загальної вартості консультаційних послуг та послуг із впровадження проекту реструктуризації. І найголовніше — це здатність та бажання здійснювати необхідні заходи з реструктуризації підприємства.
Особливий акцент робиться на активній участі управлінського персоналу у впровадженні змін та нових технологій управління. Для роботи на підприємствах за результатами тендерного відбору за процедурами МБРР буде запрошено провідні міжнародні консультаційні компанії, які разом з українськими фахівцями із бізнес-консалтингу проведуть діагностичний аналіз підприємства та визначать і впровадять основні заходи з реструктуризації.
Для найкращого розуміння заходів Проекту передбачено ряд семінарів та тренінгів. Мало того, керівникам та спеціалістам підприємств буде надано можливість відвідати зарубіжні компанії, щоб на місці отримати досвід ведення бізнесу в ринкових умовах та встановити ділові контакти.