З релізу на сайті ЗАТ «Європен тревел нетворк —Україна»:
«Усім автолюбителям, хто придбає через головний офіс представництва ETN в Україні пластикову дисконтну картку всесвітньої системи ETN Worldwіde Travel Card з терміном дії на 3 (три) або 5 (п’ять) років або ж Gold Travel Card з будь-яким терміном дії, компанія ETN-Ukraіne безкоштовно оформить і забезпечить отримання міжнародного посвідчення водія міжнародного зразку з терміном дії 5 (п’ять) років від ділового партнера —Іnternatіonale automobіle drіvers club. Акція триватиме з 1 січня по 31 грудня 2003 року».
Наскільки така реклама відповідає дійсності і чи не пошиються в дурні ті, хто на неї і подібну їй спокусився? З цим запитанням ми звернулися до провідного спеціаліста Науково-дослідного центру безпеки дорожнього руху МВС України підполковника міліції Сергія КОВОВА:
— Загальновідомо, що видача посвідчення водія —компетенція держави. І отримати відповідний документ можна тільки після перевірки наявності у водія необхідних знань та навиків компетентними органами. Тому жодних юридичних підстав на видачу міжнародного посвідчення водія згадана організація не могла мати, це суперечить чинному в Україні законодавству. У даному випадку керівництво ETN-Ukraіne, яка в рамках своєї рекламної кампанії презентує акцію «Суперподарунок», свідомо вводить в оману довірливих громадян. Адже чинний в Україні порядок допуску до керування транспортними засобами та видача міжнародного посвідчення водія регламентується Законом України «Про дорожній рух» і «Положенням про порядок видачі посвідчень та допуску громадян до керування транспортними засобами». А міжнародне посвідчення водія видається тільки на підставі національного.
Крім того, бланк міжнародного посвідчення, який видає ця компанія, не відповідає вимогам конвенції «Про дорожній рух» від 8 листопада 1968 року, ДСТУ 78-45-002-2002 «Посвідчення водія та міжнародне посвідчення водія. Бланк. Загальні вимоги» та Постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 283 «Про встановлення бланків цінних паперів і документів суворої звітності». По-перше, бланк посвідчення водія належить до документації суворого обліку і обов’язково повинен мати серію та номер, а у бланку цього товариства їх нема. По-друге, представлене так зване «міжнародне посвідчення водія» має темно-синій колір та розмір (133+100 мм), а відповідно до вимог Конвенції та ДСТУ має бути книжка формату А6, з обкладинкою сірого кольору, яка складається з аркушів білого кольору.
І подібних істотних неточностей більш ніж достатньо.
А правову оцінку щодо законності діяльності ЗАТ «ETN-Ukraіne» дасть Генеральна прокуратура, куди МВС України направило відповідну інформацію.
Записав Володимир ЕННАНОВ.