Нещодавно Прикордонні війська отримали право приймати рішення про видворення осіб, які порушили правила перебування в Україні або є нелегальними мігрантами. За словами начальника управління правового забезпечення Держкомкордону України Віктора Чумака, нелегалів мають повертати в країну походження чи третю країну, звідки вони прибули. Питання з коштами нині вирішують, адже в бюджеті Прикордонних військ такі видатки не перебачені.

Як пояснив заступник начальника головного штабу Держкомкордону Борис Марченко, нововведення дасть змогу самостійно приймати рішення про видворення нелегалів в межах контрольованих прикордонних районів. Тепер на визначення долі перебіжчиків витрачатимуть менше часу. Напевно, ця звістка має підняти настрій мешканцям табору для нелегалів в селищі Павшин Мукачівського району, які змушені чекати депортації близько року.

Два тижні тому в Павшині бунтували бангладешці. За повідомленнями мас-медіа, зрештою вони погодилися дістатися свого посольства власним коштом. А там нехай вирішують, що робити зі своїми співгромадянами... Та бунтівники і досі в Павшині. Адже найближче посольство Бангладеш знаходиться... в Москві. Туди без документів та без грошей, погодьтеся, дістатись складно.

Квиток до Росії коштує значно дешевше, аніж до Бангладеш, проте за браком угоди про реадмісію між нашими країнами повернути нелегалів до РФ практично неможливо.

Тим часом понад 72 відсотки незаконних іммігрантів прибувають до нас саме з території Росії. Лише Сумський прикордонний загін протягом минулих вихідних виявив порушників на трьох ділянках спільного кордону. На закинутій фермі, що поблизу дороги Некислиця (РФ) — Сопич (Україна), натрапили на п’ятьох громадян Китаю, які чекали на провідника. Усі вони мали паспорти з відмітками про прибуття на територію Російської Федерації. Далі, через прозорий україно-російський кордон сподівалися пройти нелегально.

Майже водночас на іншій ділянці кордону затримали 18 китайців, які дивом втиснулися в маленький УАЗик. А на околиці Шостки зупинили «Волгу», в якій громадянин України віз трьох іракців, іранця та сирійця. Цих нелегалів прикордонники вже затримували в лютому і після з’ясування обставин передали росіянам. А невдовзі перебіжчики знову про себе нагадали.