У  київському видавництві товариства «Знання» побачила світ книга А. Ковальчука «Банківський кредит: правові засоби повернення», яка, щойно з’явившись на полицях книгарень, відразу стала раритетом. Залишимо без відповіді питання про те, чому українська книга часто не знаходить свого покупця. Адже згадане видання з повною відповідальністю можна назвати винятком із загального правила. Чим це зумовлено?

Виховані радянськими підручниками з політекономії, звиклі до державного регулювання не лише економічної діяльності, а й кожного поруху людини, наші громадяни на початку 1990-х років поринули в бурхливу стихію ринкової економіки. При цьому розгубленими, посадженими «на шкільну лаву» нового життя виявилися і молоді фахівці, і сивочолі директори підприємств, і законодавці.

Навіть по дванадцяти роках незалежності та ринкових перетворень в Україні відчувається гостра потреба у навчальній літературі та практичних довідниках з економіки та господарського права. З’ясувалося, що використання іноземної перекладної літератури у наших досить специфічних умовах ускладнене і малоефективне. Водночас зовсім не відповідають сучасній ситуації книги, написані у радянський час. А виховання нової генерації економістів та практичні потреби функціонування господарства країни вимагають невідкладного заповнення численних прогалин у масиві сучасної фахової літератури.

Одним із секторів економіки України, що найінтенсивніше прогресує, є банківська діяльність. Банки стали промотором змін у господарстві, кредитуючи реконструкцію, модернізацію, перепрофілювання наявних підприємств, сприяючи заснуванню нових, надаючи їм необхідні обігові кошти тощо. Отже, банківський кредит став важливим інструментом недержавного стимулювання та саморегуляції економіки.

Користування таким незамінним інструментом потребує глибоких знань і від банківського працівника, і від керівника підприємства, юриста. Тому саме в цій сфері гостро відчувається брак спеціальної літератури.

Книга А. Ковальчука здобула заслужене визнання читачів завдяки своїй функціональності, практичності викладеного матеріалу, опертю на сучасні українські реалії. Мета книги — зробити прозорішими та зрозумілішими механізми отримання банківського кредиту, користування ним, сприяти уникненню конфліктів підприємця та банківської установи під час повернення кредиту.

Значну увагу автор звернув на поняття фінансового ризику та методи захисту банку від них. Адже не таємниця, що неправильна оцінка ризиків, непродумана видача кредитів зумовили банкрутство відомих українських банків. У зв’язку з цим розглядаються види майнового та немайнового забезпечення кредитів юридичними особами, а також форми реалізації майнового забезпечення у разі неповернення коштів; інші механізми захисту банків від можливих втрат.

Книга докладно інструктує сторони потенційної кредитної угоди про їхні права та обов’язки, порядок її укладання, послідовність відповідних дій. А. Ковальчук аналізує усі види необхідних на різних етапах кредитних відносин документів та їх особливості.

Особливо цікавий для читача книги — практика, викладача, студента — матеріал, який висвітлює особливості іпотечного кредитування. Цей новий для нашої країни економічний та правовий інститут здатен істотно змінити відносини у сфері сільськогосподарського виробництва, сприяти нарощуванню експортного потенціалу держави, появі ефективного землевласника на селі, розвитку спеціалізованої діяльності та зростанню потужності банківських установ.

Так само цілковито новою сферою в економіці України є страхування кредитних угод. Автор книги розкриває це, з одного боку, як надійний інструмент захисту банківської установи від невиправданих кредитних ризиків, а з другого — як механізм забезпечення кредитування багатьох, насамперед новоутворених, юридичних осіб, не забезпечених достатнім майном.

Наостанок слід зазначити, що книга А. Ковальчука «Банківський кредит: правові засоби повернення» підсумувала економічний та правовий розвиток цілої сфери українського господарства, а багато в чому є прогностичною, спрямованою на зміни в банківській сфері, що мають бути здійснені незабаром і наблизять нас до цивілізованих ринкових відносин, сприятимуть прогресу і процвітанню держави. А найбільшим недоліком цієї потрібної і вчасної книги є її невеликий наклад...

Олександр КОПИЛЕНКО,доктор юридичних наук, професор,академік Академії правових наук України.

І. ЗУБ,кандидат юридичних наук.