Як ми вже повідомляли, перша частина особового складу та техніки 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС України прибула до Кувейту. Щодня з військового майданчика львівського аеродрому Скнилів відправляється два літаки Іл-76 Державного підприємства МО «Українська авіатранспортна компанія». Перевезення вояків та техніки триватиме до 20 квітня.
За нашою інформацією, повітряні кордони надаються в обхід зони бойових дій в Іраку, тому політ перших літаків тривав понад шість годин. Позавчора в аеропорт Ель-Кувейт прибули 42 військовики зі штабної роти, до якої входить і взвод охорони, а вчора ще 40. З урахуванням оперативної групи МО, в Кувейт уже прибули 97 офіцерів та солдатів. До виконання обов’язків приступив і помічник командира батальйону, військовий журналіст майор Роман Драпак. Цивільних журналістів на борт ще не беруть. У Кувейті поки що «дислокувалися» офіцер телестудії МО майор Владислав Волошин і працівник прес-служби військового відомства капітан-лейтенант Юрій Карін.
Усі рішення про застосування батальйону прийматиме начальник Генштабу ЗС України генерал-полковник Олександр Затинайко. Однак, як запевняє Міністр оборони Володимир Шкідченко, в жодному разі українських вояків не буде залучено до бойових дій: «Використання батальйону в самому Іраку виключено». За словами міністра, наші військовики перебуватимуть у статусі технічного персоналу дипломатичної місії, що передбачає на час виконання службових обов’язків недоторканність, а також відповідальність згідно із законами України.
— Нашим військовим нічого не загрожує, — вважає В. Шкідченко. — Ракети, якими з початку воєнних дій Ірак обстріляв Кувейт, упали за 100 кілометрів від того місця, де базується український батальйон. Страхування наших вояків гарантується державою.
Мінімальна зарплата бійців хімбатальйону становитиме 600 доларів плюс 10 відсотків за кліматичні умови. Крім того, зберігатиметься їхня платня у гривнях. За словами самих бійців, їм сказали, що в разі загибелі їхні родичі одержать 105 тисяч доларів.
Прес-секретар Міністра оборони підполковник Костянтин Хівренко повідомив, що чисельність батальйону буде скорочено на 20-40 чоловік.
І на закінчення корисна інформація для рідних та близьких військовиків 19-го батальйону: про місцеперебування військового підрозділу можна дізнатися за телефонами оперативних груп Міноборони у Києві (044) 244-08-18 та у Львові (0322) 72-75-17.