Генпрокуратура України затримала екс-віце-прем’єра з питань АПК Л. Козаченка за підозрою у зловживанні службовим становищем, а також за ухилення від сплати податків під час перебування на посаді генерального директора СП ВАТ «Украгробізнес».
Як повідомляє УНІАН, посилаючись на дані прес-служби Генпрокуратури, за час перебування на посаді віце-прем’єр-міністра і голови Комісії з питань аграрної політики при Президентові України, Л. Козаченко навмисно створив і впровадив механізм максимального руху зерна в невигідний для вітчизняного сільгоспвиробника літній період. Унаслідок зловживання службовим становищем колишній віце-прем’єр завдав значної шкоди економічним інтересам держави, що призвело до втрати 1,5 млрд. грн. від експорту зерна врожаю 2002 року.
Українська зернова асоціація і Українська аграрна конфедерація не згодні зі звинуваченням екс-віце-прем’єра в тому, що він не зміг забезпечити ефективного експорту зерна. Заявляючи про це на прес-конференції в УНІАН, президент УЗА і віце-президент УАК Микола Компанець зробив більш ніж прозорий натяк: перебуваючи на посаді віце-прем’єр-міністра, Козаченко виконував доручення прем’єра, а також указ Президента, який зобов’язував налагодити ефективний експорт українського зерна. «Не розумію, чому це винен він», — дивувався М. Компанець.
«Відповідним замовленням в умовах загострення політичної конкуренції у країні» вважає «справу Козаченка» й Український союз промисловців і підприємців (УСПП).
Не виключено, що ситуацію зі «справою Козаченка» може розглянути і Верховна Рада. Принаймні, як заявив журналістам глава профільного парламентського Комітету з питань аграрної політики Іван Томич, парламентарії з’ясовуватимуть ситуацію через депутатські запити. Тут доречно було б нагадати, що кілька років тому депутати з об’єднання «Антимафія» письмово зверталися до правоохоронних органів з вимогою перевірити діяльність керованої Л. Козаченком бізнес-структури, адже він входив до наглядової ради збанкрутілого банку «Україна».
Цікаво, що Леонід Козаченко очолював аграрний сектор чи не найменше з усіх «урядових кураторів» — був віце-прем’єром з АПК трохи більш як півроку. Його затримали у понеділок увечері. Однак він не перший із головних аграріїв, ким так радикально зацікавилися правоохоронні органи. Свого часу кримінальну справу було порушено і проти міністра сільгосппроду у «лазаренківському уряді» А. Хорішка.